Vinificatie in amfora & orange wine

Vinificatie in amfora inspireert moderne wijnbouwers tot het (weer...!) maken van witte wijnen met schilinweking. Van goud tot oranje (door oxidatieve of reductieve rijping), van een blush tot diep amber (door de duur van de schilinweking) de methode kan op verschillende manieren worden toegepast. Experimenten alom.... In het artikel ‘In kannen en kruiken’ alles over de oorsprong van deze oude nieuwe wijze van witte wijn maken.

December 2016
In kannen en kruiken
Terracotta & wijn: materiaal en vorm spelen een rol een paar jaar word ik (Tjitske) geboeid door amfora’s voor wijn. De aardewerken kruiken die in de historie eerst door eikenhouten vaten en later door cement en roestvrijstaal zijn vervangen, worden door liefhebbers van natuurwijnen op handen gedragen. Maar zoals bij veel wijnbouw- en vinificatietechnieken is de keuze voor een methode geen garantie voor succes. Bio, biodynamisch, vin naturel, cement, hout of aardewerk: alles staat of valt bij het vakmanschap van de wijnboer. Reden om te onderzoeken wat voor bijdrage een amfora kan geven en wat de valkuilen zijn. 
Lees verder

Amber Revolution van Simon J. Woolf Juli 2018
Journalist Simon J. Woolf  schrijft een boek over Orange Wine: een welhaast vergeten wijnstijl. Hij vertelt verhalend over zijn zoektocht in Italië, Slovenië en de republiek Georgië naar de oorsprong. Simonhet wordt een spannend boek, het leest als een goede roman. 
Lees verder

September 2018 
Perswijn over wijnen met schilcontact
Zoals opvoeding op de lie in de mode kwam, en macération pelliculaire, zo zie je nu geleidelijk aan steeds vaker witte wijnen die zijn gemaakt met een langer schilcontact. Tijd dus voor een proeverij daarvan. Niet meteen simpel, want de duur van het schilcontact verschilt: het kan enkele dagen maar ook maanden zijn. Uiteraard levert dat een heel ander type wijn op. Langer schilcontact geeft wit waarin je zelfs tannine vindt, en uiteraard minder fruit. 
Lees verder

November 2018
Bezoek beurs Terracotta e vino 2018
Met hoge verwachtingen ging ik dit jaar, nu samen met Marc, voor de tweede keer naar beurs La Terracotta e Il Vino. Deze wordt georganiseerd door Arte Nova, producent van aardewerken amfora’s, die aan veel (bekende) producenten over de hele wereld levert. 
Lees verder