Some like it light

De wijnen van Monte dei Roari zijn allemaal licht verteerbaar

Wat zegt het alcoholpercentage precies?

We krijgen regelmatig de vraag om het alcoholpercentage van de wijnen op de site en/of in de gids te vermelden. We zijn er huiverig voor. Waarom? Omdat het zo weinig zegt en wat op het etiket staat niet altijd correspondeert met de werkelijkheid.

Natuurlijk is lichter verteerbaar

Een natuurlijke, gezonde wijn met 13.5 à 14% is beter en lichter verteerbaar dan een doorsnee knutselwijn (aangezoet, aangezuurd of juist ontzuurd, door Arabische gom van filmend laagje voorzien) van 'maar' 12.5%. Gelooft u ons, het is echt waar. Natuurlijk evenwicht en vitaliteit daar gaat het om. Dat sommige wijnen van Ganevat (Jura) in 2010 meer dan 16º hebben, proeft niemand. Deze wijnen zijn in balans dankzij prachtige zuren, en omdat ze zichzelf mogen zijn. Het staat ook niet op etiket, het zou mensen (onterecht!) afschrikken.

Maar goed, maar goed, we kunnen ons voorstellen dat als men bijvoorbeeld nog het verkeer in moet, het veiliger is om 2 glazen van 12.5º dan van 14.5º te nemen.... Logique. En zo kunnen er meer redenen zijn om er (soms) op te letten.

Vinoblesse-wijnen met hooguit 12.5% alcohol

Voilà op de website bij assortiment kunt u selecteren op wijnen met minder dan 12,6%: naar de lijst.