Reisverslagen 2019

Alle reizen van 2019 gebundeld: op tournee in de Languedoc; op wijnpad juni 2019: Chablis, Côte d’Or, Corsica en Jura; via Barolo, Barbaresco & Monferrato naar Varigotti, reisverslag Sardinië, lang weekend Elzas-Pfalz, Secret escape: Terrasses du Larzac.

Mei 2019
Op tournee in de Languedoc
Behalve voor de beurs Millésime Bio In Montpellier, vorig jaar niet inde Languedoc geweest, niet in de kelders gestaan, niet de verschillende soorten garrigues (rozemarijn in de Pic Saint-Loup geurt echt anders dan in La Clape…) opgesnoven. Tijd voor een inhaaltournee. 
Lees verder

Juni 2019
Op wijnpad juni 2019 deel I: Chablis & Côte d’Or
Zondagochtend 2 juni gaan we op twaalfdaags wijnpad dat via Chablis, Beaune, Lyon naar Corsica zal leiden, en dan weer via Bourgogne en Jura retour. Het is al vroeg warm, rustig op de weg, en via een vanaf Charleroi best mooie route bereiken we tegen vieren eerste doel Chablis. Daar 34 graden.…
Lees verder

Juni 2019
Op wijnpad juni 2019 deel II: cursus Corsica
Na drie dagen Bourgogne laten we de auto woensdagochtend achter in Lyon, vandaar vliegen we (snel, en relatief betaalbaar) naar Bastia, in het noordoosten van Corsica. Met twee Belgische importeurs en Nederlandse confrère Tjeerd Dijkstra (Winebastards, daarvoor Q-vignes), uitgenodigd door Michèle Lainé van Business France namens de CCI Bastia Haut Corse (chambre de commerce et industrie = Kamer van koophandel) voor een vierdaagse vol proeverijen, B2B-ontmoetingen met wijnboeren en bezoeken aan paar domeinen in het noorden van Corsica.
Lees verder

Juni 2019
Op wijnpad juni 2019 deel III: triatlon in de Jura
Waar waren we gebleven? Lyon, vliegveld… Woensdag 12 juni landen we rond het middaguur na een inspirerende wijnweek Corsica weer op het continent. Eerst een afspraak in de Mâconnais bij een jonge, voornamelijk aan sterrenrestaurants leverende wijnboer met wie we eerder dit jaar in Montpellier toevallig in gesprek raakten. De vonk springt niet over, dommage, maar dit soort (achteraf) vergeefse bezoeken horen ook bij het vak.
Lees verder

Via Barolo, Barbaresco & Monferrato naar Varigotti
Juli 2019
Na alle wijnavonturen in Frankrijk krijg ik (TB) enorme zin om naar Liguria te gaan. Voor de zee, de gezellige niet te drukke drukte van het voorseizoen, de pasta, de pesto, de vongole en niet te vergeten mijn geliefde vermentino. Liguria is voor Piemonte wat Zandvoort is voor Amsterdam, logisch om voor mijn bezoek aan Piemonte-beach eerst naar het hart te gaan: Piemonte-vineyards .
Lees verder

Oktober 2019
Reisverslag Sardinië
Ons herfsttripje gaat naar Sardinië, en wel naar het noorden: San Leonardo in Gallura en Sennori. We beginnen het eiland steeds beter te kennen: Dettori leerde ons dat er meer schapen dan mensen wonen en Renato Spanu (Jankara) dat de belangrijkste exportproducten graniet, kurk en toerisme zijn. Wij gaan natuurlijk voor de wijn, van de rode cannonau en witte vermentino.
Lees verder

Lang weekend Elzas-Pfalz
Oktober 2019
Weer eens naar de Elzas, proeven, praten, sfeer snuiven bij Marc en Anne-Marie Tempé in Zellenberg: het stond al zo lang op het wijnreisverlanglijstje… Het laatste weekend van september is het zover, wie weet kunnen we nog een ochtend meeplukken. Dat komt er niet van, het weer is sinds een paar dagen onvoorspelbaar wisselvallig, de oogst al een paar keer stilgelegd, in de regen knippen doen ze niet. Voordeel: Marc en Anne-Marie hebben zo meer tijd voor ons.
Lees verder

Oktober 2019
Secret escape: Terrasses du Larzac
Sommige wijnreisjes doen we gewoon voor de lol en l’éducation permanente. Zo waren we half oktober een lang weekend in de Languedoc (natuurlijk gelogeerd in favoriete Auberge du Cèdre), na uitnodiging van Jean-Baptiste Granier (Les Vignes Oubliées) voor de grote overzichtsproeverij La Soulenque van de AOC Terrasses du Larzac die zijn vijfjarig bestaan vierde.
Lees verder