Reflecties over wijnbouw

April 2019
Koper onder de loep
De Europese Unie heeft besloten dat het gebruik van koper in de wijnbouw met ingang van 1 februari 2019 teruggebracht moet worden naar maximaal 28 kilo per hectare over een periode van zeven jaar, dit komt neer op 4 kilo per hectare per jaar.  Een beperking die niet alleen lastig is voor biologisch wijnboeren, maar ook voor conventionele. Waarom deze restrictie? Tijd voor verdieping. Wat is koper en waarom wordt het gebruikt? Lees verder

April 2016
Een druif met sproeten – Tjitske Brouwer
Vermentino is mijn Valentino. Verleidelijk als een lentebries aan zee. Geurend naar citrusvruchten, bloemen en een vleugje pittige kruidigheid. Temperamentvol, maar evenzo elegant en intens, en nimmer belastend of veeleisend. Zijn karakter is precies maar niet streng. We hebben meerdere raakvlakken, de vermentinodruif en ik: we hebben een lichte teint en sproeten, en we willen graag de zee zien, het liefst de Middellandse. Lees verder

Tjitske op studiereis deel 1
augustus 2015
Over natuurlijke wijn en biodynamie 

April 2015 in Lazio
Wanneer we in het voorjaar bij Marco Carpineti op bezoek zijn, informeert hij uitgebreid naar onze gedachtes over biodynamie (BD). Marco heeft een lezing van Nicolas Joly bijgewoond en is geïnspireerd door zijn verhaal. Hij wil graag geheel biodynamisch én met het paard werken. Het liefst zou hij met ons naar Pontet-Canet in Bordeaux gaan, om van Jean-Michel Comme de ins en outs over het werken met paarden te horen.

Ondertussen in Baarn….
Broed ik (Tjitske) op een wat langer verblijf in Frankrijk. Om me meer te verdiepen in het begrip ‘natuurlijke wijnen’. Ik merk dat veel wijnliefhebbers geïnteresseerd zijn in het onderwerp biodynamie, maar dat er nogal wat onduidelijkheid over bestaat. Ik zou graag iets willen schrijven waaruit de toegevoegde waarde blijkt, en willen aantonen dat kwaliteitsbewuste wijnboeren de methode niet zonder meer toepassen, maar juist zorgvuldig uitzoeken wat positief werkt in hun wijngaard. Lees verder

Tjitske op studiereis deel 2
Over Ganevat en Vin Naturel
Mijn juni-reis naar Frankrijk is bedoeld voor rust en verdieping. Ik heb een caravan in de Vaucluse geboekt en een week in de Auberge du Cèdre in de Languedoc. Strategische plekken te midden van een aantal voor mij bekende en inspirerende biodynamische wijnboeren. Ik neem voor de zekerheid nog wat te lezen mee: mijn reis-bibliotheek. Op weg naar het zuiden doe ik een paar wijnbezoeken. Vrijwel overal kom ik paarden in de wijngaard en amfora’s in de kelder tegen….. Alsof ze me opwachten… Lees verder

Begrippenlijst bij Tjitske op studiereis
augustus 2015 lees verder

Biodynamisch perspectief februari 2015
Biodynamisch wijnbouwadviseur Georg Meissner:

Ik denk dat de druivenplant na honderd jaar slechte behandeling helemaal gaga is.

Twee Duitse 'preparaat-kopstukken', Georg Meissner en Uli Hohannes König, waren 11 januari te gast op De Vijfsprong in Vorden. Zij boden inspiratie aan de begeleiders die de preparatencursus voorbereiden die in 2015 op drie plaatsen in Nederland wordt aangeboden. Georg sprak over biodynamie in de wijnbouw. Lees verder


College van Georg Meissner in de wijngaarden bij Lageder in Italë