Weingut Rudolf Hofmann

Rudolf Hofmann

Project, concept uit 2008 (alweer) van twee wijngekke Oostenrijkers, Rudi Hofmann (zelf wijnboer) en Ferdinand Mayr (internationaal wijnmaker, wijnimporteur, docent Oostenrijkse Wijnacademie en Universiteit Geisenheim): Donauwinzer. Gelijk vanaf eerste oogst bij Vinoblesse.

Doel samenwerking

Doel duurzaam geproduceerde wijn van biologische geteelde druiven afkomstig uit drie subdistricten rond de Donau: Kremstal, Weinviertel en Traisental. Wijn van hóge kwaliteit wel te verstaan. Makkelijker geformuleerd dan gedaan, nogal wat zaken waar op gelet kan en moet worden. Minder CO2 uitstoot is een kernpunt, waarbij wijngaardbeheer er op gericht is zo min mogelijk van tractor gebruik te hoeven maken. Gezaaide (maar niet gemaaide) bodembedekkers, zo min mogelijk kopersulfaat (ook toegestaan in biowijnbouw), gebladerte voor vochtregulatie laten zorgen, zo is uitstoot CO2 met 2 ton/ha per jaar verminderd. In 2015 trad Ferdinand Mayr terug wegens alsmaar meer uitpuilende agenda, en maakt Rudi de wijnen alleen. Dat heeft aan de kwaliletit van de wijnen en het goede idee daarachter gelukkig niets veranderd.

Meer details over deze biologische, duurzame werkwijze: Donauwinzer.