Weer summa cum laude in DGH 2022! En alle wijnen GROEN

Juni 2022

Ruim een negen gemiddeld op het pinksterrapport van de Grote Hamersma 2022,  net als in 2021:  summa cum laude dus… En alle wijnen milieuvriendelijk goed gekeurd. 

9,5 Nicolas Mariotti Bindi
Corse Blanc Mursaglia 2019
Geproefd op 1 mei 2022
Keer op keer, jaar in jaar uit, wat een weelde. En elk jaar energieker. Bindi is een van de beloftes van Corsica en daarmee eigenlijk ook van Frankrijk. Zijn Vermentino Mursaglia is rijk en volzacht als een Rubensvrouw of als elegante Hermitage. Geen snars te maken met die frisse vaak niksige Vermentino/Rolle uit de Provence, dit is bijna overdaad. Bloemen, tijm, notig als  naar honing geurend, abrikoos, hars achtig en versgeperste bloemige olie, mondvullend, breed, massa en tegelijkertijd zacht en nergens zwaar. Het zout plakt op je lippen als na een zomerse strandwandeling. Niet meer de imposante 15% alcohol van paar jaar geleden, nu kwieker en nóg eleganter. Overstijgt het niveau van menig eilandbewoner.
Meer informatie

9,5 Casa de Mouraz
Dão Branco 2020
Geproefd op 1 mei 2022
Huh? Chablis uit Portugal? Nee, natuurlijk niet, maar je zou het haast wel denken. In de verrassend koele, groene Portugese heuvels rondom het voormalig klooster van Mouraz bewerken Sara en António hun autochtone allegaartje aan druiven biodynamisch. De vriendelijke knuffelboeren horen met celebrity collega's als Leflaive en Bize-Leroy tot de fameuze Renaissance des Appellations. Dat vertaalt zich in energie, bij de boeren en in de wijn. Chablis achtig dus van het traditionele Dauvissat soort. Strak kalkerig, limoen, kruidig, intens, maar ook schoon zacht en vriendelijk, compleet in lijn met andere voorjaarswijnen van importeur Vinoblesse. Eigenzinnig en innemend. 
Meer informatie

9,5 Marco de Bartoli
Terre Siciliane Catarratto Lucido 2021
Geproefd op 1 mei 2022
Op de weg van Marsala en Trapani naar het hek van huize De Bartoli waan je je in een wild-west tafereel. Droog, kaal en miniscule lintbebouwde dorpjes waar je het hout kan horen kraken als je de auto überhaupt durft uit te stappen. Gelukkig is van al dat onheil voorspellende landschap niets merkbaar bij de bevolking (uiterst vriendelijk) en al helemaal niet in de wijnen van De Bartoli. Kraakhelder en puur als de naam doet vermoeden. Heeft daar niets mee te maken trouwens, Lucido refereert aan de kloon van de locale Cataratto. Niet een gebruikelijk doffe, maar heldere schil. Als voortrekkers van bio en bovendien ook authentieke traditionele Marsala gelden de De Bartoli's als baken in de duisternis. Met slechts 12% alcohol is de bijna Bourgondische Lucido uiterst verteerbaar en tegelijkertijd mondvullend intens. Geurige Sicilaanse citroen, verveine, veldboeket, opwekkend fris en toch vriendelijk zacht. Een verademing tussen de zondoorstoofd rijke witte buren.
Meer informatie

 9,5 Bernard Fleuriet et Fils
Côte de Marloup 2019
Geproefd op 28 april 2022
Sancerre is weer helemaal in. Na jaren '80 populariteit in de Parijse bistro's en instorting van kwaliteit die daarbij hoort (Beaujolais in achterhoofd) lijkt de nieuwe generatie zichzelf te hebben herpakt. Kleinschalig, gifvrij, terug naar de wortels. Zo ook Bernard Fleuriet en zijn zonen, sinds 2016 officieel bio. Door gebruik zuurstof, gistrijping en cement een compleet a-typische Sancerre. Niet dat strakzure, noch een schreeuwerige Kardashian-sauvignon. Rust en liefde, alsof de druifjes met een donzen kussen zijn geperst. Wel rijpe mango, abrikoos en bergamot, maar ook stenig, dragon, fenegriek, ragfijn. Rijk en luchtig tegelijk. Extra pré: sancerre is, ondanks de beroemde naam, nog behoorlijk betaalbaar ook.
Meer informatie

9 Pierre-Marie Chermette
Crémant de Bourgogne
Geproefd op 5 mei 2022
De Chermettes kennen we als grote naam uit de Beaujolais, waar ze opwekkend dartelend sappig rood maken. Quel surprise, er staat niet alleen gamay bij Lyon. Van de witte chardonnay mogen ze belletjes maken met de chique naam Bourgogne. Rare jongens die Fransen. Gelukkig is de wijn niet zo raar en eerder chique als de naam doet vermoeden. Zacht, rijp en serieus met een aangename geur die doet denken aan de boulangerie die je na een lange ochtendwandeling binnenstapt. Toast dus, rijpe witte appel, peer en perzik, breed mondvullend met een opwekkend bittertje en een serieuze lengte. Mooie fles ook en nog bio ook. Doet menig collega uit buurt van Epernay verbleken.
Meer informatie

9 Marco Carpineti
Lazio Bianco Capolemole 2020
Geproefd op 1 mei 2020
Op amfoorworp afstand van het colosseum in de heuvels van Lazio werken bioboeren Marco en zoon Paolo met obscure inheemse Italiaanse druivenrassen. Arciprete Bianco Peloso, Bellone, je weet wel. Terroir: vulkanische, kalkhoudende bodem vermengd met stukken Romeins aardewerk. Laat de dames en heren archeologen het maar niet horen, voor je het weet staat er een witte tent over de druivenstokken. Tot die tijd maken de mannen eigentijdse wijnen die de druiven eer aandoen. Capolemole, 100% die overbekende Bellone, is zacht, rijp en kruidig. Bloemige abrikoos, verse munt en pijnboompitjes/hars achtig, kabbelend en schoon. Unieke wijn die wonderwel fantastisch met vrijwel niet te combineren artisjokken samen gaat. Ook de moeite waard: de olijfolie uit dezelfde Capo Le Mole gaard van 100-jaar oude Itrana bomen.
Meer informatie

9 Collestefano
Verdicchio di Matelica 2021
Geproefd op 29 april 2022
Zo fijn, van die boeren die zonder enige vorm van pretentie het allerbeste maken. Neem zo'n heldere, loepzuivere verdicchio van Fabio Marchionni. Voor Fabio was de wijn meer voor iets erbij naast het graan, de aardbeien en alle andere dingen die een boer zoal verbouwt. Inmiddels wereldfaam met 5 keer 3-sterren in Gambero Rosso en 'Italy's best buy of all time' volgens Decanter, dat fijne wijnblaadje aan de andere kant van de plas. Voor de verandering eens niet uit warme Jesi, u weet wel van die kneuterige amfoorflessen, maar uit het koelere hooggelegen Matelica. Matelica, Metallica, poteeeto, potaaato, net als de band rammetje vol energie. Warme citroen, zachte verveine, vrolijke veldbloemen, puur, opwekkend en een knisperend bittertje na. Perfect voorjaarsglas.
Meer informatie

9 Herrenhof Lamprecht
Buchtberg Gemischter Satz 2019
Geproefd op 28 april
Signatuurwijn van zelfbenoemd artisanaal Gottfried Lamprecht. Komt uit een akker waar meer dan 100 oude druivenrassen door elkaar staan, dus geen idee wat erin zit. Maakt ook niet uit, gaat om het terroir. Ingegeven door ideologie van Elzasser Marcel Deiss wordt alles samen geoogst en vergist. Net aan de goede kant van natuurwijn. Limoen, kamille (schilcontact), bergamot, hintje gistig, massief en schoon luchtig tegelijk. Vloeibare ricola Zwitserse (kan dat in Oostenrijk?) bergkruidensnoepjes. Puur en vooral oneindig lang.
Meer informatie

9 Herrenhof Lamprecht
Weissburgunder Sand & Kalk 2020
Geproefd op 28 april 2022
Eigenzinnige wijnen, die van Gottfried Lamprecht. Of misschien beter 'vrije stijl' zoals hij het zelf liever noemt. Compromisloos, ongebonden. Koorddansend op de rand van de schoonheid die natuurwijn kan bieden. Over de sauvignon schreven we al dat die deed denken aan de romigheid van chardonnay, deze weissburgunder (pinot blanc voor francofielen), doet door zijn gistrijping denken aan zachte bourgogne. Rijp, romig, notig, meloen, witte perzik, zacht en helder als bergwater. Ondanks de lage 12% alcohol (suggereert vleugje niet helemaal rijp), zeer intens en puur.
Meer informatie

9- La vigne Mouton
Mâcon-Bray Le Mouton Blanc 2019
Geproefd op 25 mei 2022
Old-school Bourgogne, puur natuur chardonnay. Geen chemie, geen gedoe, zelfs geen hout. Kenmerkend rijk zoals de Maconnais af en toe durven te zijn. Aan durf sowieso geen gebrek bij Delphine en Sébastien Boisseau. Geen makke lammetjes, maar volwassen witte schapen. Nouja, wit, wat lokale coop betreft wel beetje zwarte schapen door zich te hebben afgescheiden en hun eigen pad te hebben getrokken. Dat vergt dus durf en vooral geld. Geen cent meer over voor houten vaten. Gelukkig leiden er meer wegen naar de Bourgogne, een trotse eigen rijke houtloze stijl werd het devies. Doet denken aan grote buurtgenoten als Guillemot-Michel en Thévenet. Eerlijk, rijk en oprecht en vooral ontzettend lekker.
Meer informatie

9- Maison en Belles Lies
Bourgogne Blanc 2019
Geproefd op 5 mei 2022
Puur natuur Bourgogne van biochemicus Pierre Fenals die marketingman werd en geld verdiende met campagnes van onder andere Nike. Begrijpt u het nog? Geef niet, terug naar die puur natuur Bourgognes. Stijl Thomas Pico en Ganevat, maar dan uit de Bourgogne. Leermeester en enfant terrible Giboulot fluisterde de kneepjes van het vak in. Geen toevoegingen, zelfs geen water (schoonmaak) in de kelder. Wel perfecte controle oa door temperatuur in toom te houden waar nodig. Kun je ook anders verwachten van een chemicus. Enige ontploffingsgevaar is de smaakexplosie in de mond. Vettig, zacht, chocola, beukennootjes, bloesem, zacht, vriendelijk, schoon. Dikke 9, maar met klein minnetje voor het serieuze prijskaartje. Wie lekker wil moet pijn lijden.
Meer informatie

9 Clos Canereccia
Cuvée des Pierre Rosé 2021
Geproefd op 25 mei 2022
Eindelijk weer eens iets anders dan de 13 in een dozijn bleke (namaak) Provence rosé. Energiek kruidige wijn van de oost-corsicaanse rolkeien. Piepjong nog, mag zelfs in een karaf. Gemaakt door de experimentele Christian Estève die het domein omtovert van conventioneel naar bio. Van amfoor tot foeder, alles probeert hij. Cuvée des Pierre vergist en rijpt op neutraal staal, geen fratsen. Eerlijk, zuiver zachtgeperst sciaccarellu, niellucciu en grenache fruit. Mondvullend, maar niet zwaar, karaktervol, zuidelijk, maar toch fris. Eigenzinnig glas voor de avonturier die binnen de lijntjes wil experimenteren.
Meer informatie

9 Château des Graviers
Cru Artisan 2018
Geproefd op 3 juni 2022
Margaux drinken uit 2018? Dat is toch je reinste kindermoord? Foei! En dan proef je de ingetogen klasse van Christophe Landry. Aards, rijp bessig fruit, laurier, specerijen, floraal, energiek, zacht, rustig en soyeux zoals een fraaie Margaux betaamt. Biodynamisch, natuurlijk, eerlijk bovendien, geen poeha. Aristocratisch zonder das of pochet. Ontdekking van een groepje Nederlandse sommeliers die er op wijnreis tegenaan liepen temidden van alle geweld van chique diners en spik-en-span kelders van buurchâteaux. Die vertelden het importeur Vinoblesse en zo staat het al weer een paar jaar op de lijstjes van menig bistro en sterrenzaak. En in De Grote Hamersma natuurlijk.
Meer informatie

9 Omero Moretti
Montefalco Rosso 2019
Geproefd op 29 mei 2022
Eerder schreven we over de 2017: Gespierd doch welopgevoed rood uit Umbrië. Gespierd lijkt atletisch te worden. Energiek, opwekkend en  veerkrachtig. Als soepel zwevend over de hordes met een ontspannen luchtigheid. Pretentieloos bio-rood uit toeristenloos Umbrië. Wel met pit en karakter. Sappige amarenen, grove zwarte peper, laurier, chocola en een onderliggende frisse cranberry kick. Rent met zijn fruitige, kruidige lengte moeiteloos 10 rondjes colosseum.
Meer Informatie

9- Domaine la Calmette
2018+ 2019 Espace Bleu entre les Nuages Vin de France rouge
Geproefd op 3 juni 2022
Zelden een meer poëtische naam voor een wijn gehoord. De het hemelse blauw tussen de wolken. Dromerig drijf je weg tot je door de stoere Malbec tot de orde wordt geroepen. 'Wakker blijven' roept de historisch zwarte wijn met zijn straffe zuren en innemend diep bloemig parfum. Cahors is geen allemansvriend, dus dat proberen Maya Sallée en Nicolas Fernandez er ook niet van te maken. Wel een compleet eigen bio-natuurlijke stijl. Voor het etiket alleen al zou je 20 jaar geleden voor in de Lot verdronken worden door collega-wijnboeren. No more, dit is hun visie op de noeste boeren krachtpatser. Serieus in lengte en breedte met liefde, diepgang en finesse. Espace bleu komt van een koelere op het noorden gelegen wijngaard met een dunne toplaag, dus ranker in stijl. Heeft het warme 2018 wel nodig ook. Dat plus een scheutje 2017. Fles om met 4 bij te zitten en een intellectuele boekenclub te starten.
Meer informatie

8,5 Domaine Gayrard
Braucol 2020
Geproefd op 25 mei 2022
Dacht je in Italië soms de weg kwijt te raken met de honderden druivenrassen, in het Zuid Westen van Frankrijk kunnen er ook wat van. Hier heeft dezelfde druif in elk dorp een andere naam. Fer Servadou, Pinenc, Mansois, Braucol, het is allemaal dezelfde woeste blauwe druif. Met stevige zuren en tannines geen lieverdje, alsof hij zich heeft aangepast aan het stoere rotsrijke landschap. Jongste telgen Gayrard maakt het allemaal niet uit, ze zijn er trots op. Zo trots dat ze na jaren financiële misère de wijn besloten weer zelf te gaan bottelen zoals opa dat deed. Bovendien werd meer en meer braucol aangeplant net als lokale loin de l'oeil, mauzac en prunelard. Diens synoniemen laten we voor het gemak maar even achterwege. Bio op weg naar biodynamisch, eigen gisten en laag sulfiet zorgen voor een hoog glouglou gehalte. Aards, lichtvoetig, sappig, viooltjes, streng hintje staligheid geeft ruggengraad. Toch vrolijk en opwekkend, doet in verte denken aan Beaujolais, maar dan de Zuid Franse achterneef met snor, spierballen en een gezonde ronde rode neus.
Meer informatie


Pierre Fénals in zijn biodynamische wijngaard, waar ook geen koper wordt gebruikt. 


Groene wijn: Milieuvriendelijk

Sterwijn: wijnen die uitblinken in prijs-kwaliteit verdienen een ster. De Sterwijnen bestaan in elke prijscategorie.

Een overzicht van alle geselecteerde wijnen van Vinoblesse in de DGH vindt u hier.