Poggio delle Grazie: Rosato met en zónder bubbels

2 juni 2022

Op onze laatste dag, laatste uur van Vinitaly ontdekken we de fraaie, precieze wijnen van Poggio delle Grazie in Castelnuovo del Garda, een paar kilometer ten oosten van het onderste deel van het Gardameer.

Een jong (2014) bedrijf van broers Stefano en Massimo Brutti, daarvoor verkochten ze alle druiven. Ze worden terzijde gestaan door de jonge enologo Damiano, die ook Monte dei Roari adviseerde. Teelt is biologisch, en bijna nog belangrijker: de vergistingen verlopen spontaan, geen aroma sturende gisten hier die je de volgende dag nog proeft….

Verder gaat alles klassiek volgens het boekje, al liggen de sulfietgehaltes natuurlijk lager dan bij conventionele wijnen, zijn het geen natuurwijnen, wat soms ook wel weer prettig is. Je weet wat je krijgt: finesse, diepgang, precisie. De in pergola gesnoeide wijngaarden liggen voornamelijk in Castelnuovo del Garda, maar ook een paar in Sommacampagna. Bodem van morenisch gesteente met toplaag van kalk/klei…..

We beginnen met twee roze getinte zomerwijnen: de montere, verfijnde Bardolino Chiaretto en de feestelijke, natuurlijk parelende Rosato Frizzante ‘rifermentato naturale in bottiglia’…. Tot 13 juni met klein voordeeltje te bestellen. Leverbaar vanaf 9 juni.