Sluiten
Sluiten
Nieuwsbericht

Biopionier Vinoblesse op haar best

21 september 2022

Vinoblesse is al 35 jaar een importeur met een heldere visie: kleine, gepassioneerde Europese wijnproducenten die zo natuurlijk en ambachtelijk mogelijk werken staan centraal in het uitgebreide assortiment. 90% van de wijnen is biologisch of biodynamisch gecertificeerd en vins nature verkochten Tjitske Brouwer en Marc Collard al ruim voordat het een trend werd. Aanvankelijk ging het vooral om Franse wijnen, maar tegenwoordig kun je bijvoorbeeld ook terecht voor Italiaanse, Duitse of Spaanse. Het zijn pure, karaktervolle, dikwijls eigenzinnige wijnen met mooi gedoseerde aroma’s waarin je in de eerste plaats respect voor druif en terroir proeft. Veel knappe wijnen die een dimensie toevoegen aan een mooi gerecht en bovendien goed betaalbaar zijn.

Bij Can Suriol wordt al ruim 25 jaar biologisch gewerkt

Cellers de Can Suriol del Castell, Penedés

Er bestaan maar drie drie biologisch werkende bedrijven die uitsluitend van eigen druiven cava maken: Cellers de Can Suriol in het gehuchtje Gabruac, Alt Penedés, is er één van. De ligging op 300 meter hoogte, de nabijheid van zowel de riviertjes Foix en Anoia als de Middellandse Zee maken samen met de bodem die veel kalk en gips bevat, het hier tot een uitgelezen plek voor het maken van kwaliteitswijnen, met na-me witte en mousserende. De familie Suriol hield zich al enkele generaties met drui-venteelt bezig, voordat Francesc besloot om, na een studie oenologie in Montpellier, zelf cava te gaan maken. Sinds 1998 is het bedrijf biologisch gecertificeerd en vanaf 2005 wordt Frances bijgestaan door zijn zoon Assis.

Paola, Florian en Tjitske

Domaine Flo Busch, Languedoc

Florian Busch is de zoon van Clemens Busch, de bekende biodynamische wijnmaker uit de Duitse Moezelstreek. Na zijn studie besluit Florian in Frankrijk te gaan werken en komt na verschillende stages in 2016 terecht bij Domaine d’Auphillac in Montpeyroux. Samen met zijn vriendin Paola gaat hij op zoek naar een eigen domein. In 2018 vinden ze de ideale locatie: enkele oude percelen met vermentino, carignan en syrah te midden van een laurierbos in een groene vallei. Ze nemen de wijngaarden in pacht en kiezen direct voor de biodynamie.

Pierre Fenals in de biodynamisch bewerkte Hautes Côtes de Beaune wijngaard, waar ook geen koper wordt gebruikt.

Maison En Belles Lies, Bourgogne

De natuurlijke bourgognes van Maison En Belles Lies doen qua stijl aan de wijnen van Ganevat denken, maar dan met inachtneming van de toch geheel andere ex-pressie van chardonnay en pinot noir in de Bourgogne. Aan het roer staat een late starter: de inmiddels ruim 70 jaar oude Pierre Fenals is van origine bioloog en bio-chemicus en stapte in de jaren tachtig over naar de commercie. Hij is bijvoorbeeld het brein achter de wereldwijde Nike Stores. Vervolgens kreeg zijn passie voor wijn de overhand. Hij behaalde hij zijn diploma oenologie en leerde de fijne kneepjes van het vak bij o.a. Trapet, Leflaive en Giboulot. Maison en Belles Lies is een feit sinds 2009, met 2,5 hectare aan eigen wijngaarden en 3,5 hectare onder contract met an-dere biowijnboeren. Bij de vinificatie wordt niets toegevoegd, m.u.v. een minimale dosis sulfiet.

Lees hier het hele artikel: Biopionier Vinoblesse op haar best