Bezoek Monte dei Roari, april 2018

De vooravond van Vinitaly (Verona), zaterdag 14 april wipten we nog even aan bij Monte dei Roari, in het Custoza-gebied, net ten zuiden van het Gardameer. De vorig jaar geïntroduceerde natuurwijnen van Roari zijn een ongekend succes bij zowel wijnbars als sterrenrestaurants (en alles daartussen), en we wachten (op dat moment) voor de al een poos uitverkochte Frizzante Sortie en de Chiaretto, met smart op de nieuwe jaargang 2017. Eigenaresse Alessia Bertaiolo is altijd druk, druk, druk. En zo praat ze ook, honderduit en zulks met typisch Venetiaans (knauwend) accent. Zelfs Tjits de Italiaanse taal toch goed machtig, heeft soms moeite haar te volgen. Het is energiek, vrolijk makend lenteweer, dus we maken eerst een ommetje door de vigneti (wijngaarden) die alle rondom domein liggen, beschermd door heuvelruggetje van eikenbossen (reboi, waarnaar de rode wijn (Bardolino) is vernoemd. De wijngaarden stralen, overal bloemetjes en kruiden tussen de nog niet uitgelopen ranken. Ze laat het oude perceel zien waar de Custoza Bianco vandaan komt, een ouderwetse ‘field blend’ want de garganega, tocai, trebbiano en enkele stok malvasia staan hier retro-gewoon door elkaar geplant. We leren nog even (bij) dat witte wijn hier als Custoza Bianco door het leven gaat, rode als Bardolino, mits natuurlijk de voorgeschreven druiven gebruikt worden, anders zoals bij de pinot grigio het geval is, heet de wijn simpelweg Veneto IGT. De bodem bestaat uit morenische ondergrond met een toplaag van kalkhoudende klei die hier en daar ijzerhoudend is. De witte druiven staan op de door kalk gedomineerde bodems, de rode vooral daar waar ijzer aanwezig is.

Tijd om te proeven in het schone kleine keldertje te midden van de met 2017 gevulde amfora’s en cuves. De frizzante naturale Sortie is nog niet ‘af’, groeiend met de tweede gisting op fles, maandje geduld… (* nu, juni inmiddels klaar en leverbaar), wat een verschil met al die lauwflauwe prosecco’s, deze frizzante barst van de energie. De Custoza Bianco en Pinot Grigio 2017 zijn nog beter dan vorig jaar, net iets verfijnder, mineraliger en tegelijk voller misschien. We zijn blij… Ook met de door langdurige droogte vroeg geoogste Bardolino 2017, veel materie, lekker peperig en opwekkend. En het fijne is: al dit zo betaalbare moois hebben we nu op voorraad.

Wijngaarden bij Monte dei Roari, omzoomd met eikenbos: ReboiAlessia Bertaiola en Tjitske Brouwer