Allez-retour Jura et Paris

Moest nog: op-en-neer naar ‘’l’enfant terible du Jura’’, Jean-François Ganevat, geen straf natuurlijk! De volgende dag op bezoek bij andere juraheld: Stéphane Tissot. Paar dagen daarna retourtje Paris met de Thalys voor paar alternatieve biobeursjes.

Dankzij vriend, goede horeca-klant en groot vin nature-liefhebber Paul die de geblesseerde directie van Vinoblesse wel naar de Jura wilde rijden lukte het toch nog op de valreep bij Jean-François (Fanfan) en Anne Ganevat op bezoek te gaan. Alle (domein- en handels wijnen) rouges 2016 waren op fles, de reusachtige witte 2015 een jaartje verder op vat gerijpt. Het werd een lange, lange (10.00-16.00u) marathon, met  achteraf geschat, zeker 60-70 wijnen. Waaronder ook wit 2016 en 2017.

kennismakgingsrondje in de kelder

Zoals vaker laatste jaren blijken er ook nog anderen van de proefpartij, wel zo praktisch natuurlijk voor Ganevat. JF ziet er energieker uit dan vorig jaar, heureusement, hij heeft weer praatjes, maar die besmetting met legionellabacterie speelt hem na 3 jaar nog steeds parten. Hij begint, relaxed achterover leunend tegen een foeder, zwaaiend met pipet een kennismakingsrondje, ‘et toi mon petit lapin, wat doe jij voor de kost’, vraagt hij aan de grijze krullenbol (die ons vaag bekend voorkomt). Ik maak in de Bourgogne ook wijn, piept hij klein… Zijn metgezellin ook.


Fouders in de handelshuiskelder

Eerst een rondedans 2017, vrijwel alleen van gekochte druiven. Op het domein zelf: drama, bijna niets door de nachtvorst van het voorjaar, in normaal jaar is de vraag al 60x zo groot als de productie.

Omdat ook in de Beaujolais voorjaarsvorst en droogte in de zomer de opbrengsten klein waren, is Ganevat ook verder gaan zoeken, als altijd bij bevriende, gelijkdenkende collega’s. We proeven –meeste nog niet geassembleerd- geweldige grenache van 112-jarige stokken uit de buurt van Vaison-la-Romaine; donkere syrah uit de Ardèche op amfora, ragfijne riesling en somptueuze muscat rose uit de Elzas; een massieve viognier, te assembleren straks met druiven uit Chateau Chalon; een pinot noir uit Volnay, enfin de teller in het proefboekje loopt rap op. Ook veel wijnen van elders in de Jura gekochte druiven, rond Arbois en Pupillin was de nachtvorstschade beduidend kleiner.

Even opfrissen...

Na een kort intermezzo buiten, komen de witte domeinwijnen 2015 aan de beurt, ze zijn nog altijd niet gebotteld en JF zegt er ook geen enkele haast mee te hebben, zo rijk en massief zijn ze (zie ons verslag van november 2016). Dit keer steelt de Grands Teppes de show, wow, wow. Ook de savagnin Chalasses VV is in vorm: exotisch, rozen, onvoorstelbare kracht en lengte.

L'apero

Weer even naar buiten voor rokertje en aperitief in vorm van o.a. L’Ailleurs 2016 (savagnin + riesling). Het is koud (rond het vriespunt) en vochtig. We dansen ons warm. Anne nodigt ons uit om aan tafel te gaan, daar staat een batterij net gebottelde rouges 2016 op ons te wachten, en een mand brood (eindelijk!), water, kaas (heftige, gesmolten Vacherin Mont-d'Or), aardappelen uit de oven en charcuterie. Net op tijd, we dreigden even in te storten. Er uitspringen o.a. de Y’a bon the canon (gamay, mondeuse, syrah, pinot noir); J’en veux encore (gamay+obscure jura-locals) en pinot noir Jullien. En pasant vertelt Anne dat ze weer veel mails uit Nederland heeft gekregen. Die collega-importeurs toch.... Ondertussen weten we ook wie die Bourguignons zijn: Philippe Charlopin uit Gevrey-Chambertin, ooit held eind tachtiger jaren met donkere, hout gedomineerde (toen zo in...) gevrey's, toen ooit bezocht. Zijn vriendin: Cécile Tremblay uit Vosne, niet de minste. Hier zijn het ademlooos luisterende (en proevende) kinderen. Als we vragen of ze dat zelf niet durven, gewoon de wijnen te maken die ze zouden willen maken, natuurlijk en zonder sulfiet, desnoods als Vin de France betrekken de gezichten: eh non, met gevrey of vosne op het etiket, weet je zeker dat je het verkoopt...'

De rode wijnen van Ganevat zijn begin volgend jaar leverbaar, u kunt vrijblijvend intekenen op de wijnen. Ze staan op de website. De levertijd van de witte wijnen is nog onbekend.

Rood oogst 2016 op fles

Tegen vieren terug naar ons basiskamp, fijne chambre d’hote in Pupillin (bij Arbois). Tjits stort in, Marc en Paul gaan nog naar volgende afspraak, een jonge boer, 200m verderop in het dorp. We hebben hem 2 jaar geleden in Parijs op beurs ontmoet. De vonk springt niet echt over, maar leerzaam is het wel. Ook besef je dan weer hoe ver Ganevat boven de rest uitsteekt.

Stéphane Tissot

De volgende ochtend naar Stéphane Tissot, die ook prachtwijnen maakt , qua stijl totaal anders dan die van Ganevat, meer gekadreerd, preciezer . In 2009 bezocht Marc hem op dezelfde dag als (de eerste keer) Ganevat.  We moesten kiezen… En gingen voor de tomeloos energieke, vrije wijnen van de laatste. Achteraf gezien hadden we natuurlijk beiden in zee moeten gaan! Was toen geen markt voor.

Inmiddels worden de wijnen van Tissot geïmporteerd door Olivier Schutte (Geluksdruif.nl), die ook ons bezoek had geregeld. Merci Olivier, het was een geweldige proeverij. Hier in gezelschap van  Philippe Puech (en associé) van Cave du 41, fameuze Languedoc/Rhône wijnwinkel in Nîmes. Hij herkent ons gelijk: les importateurs de Clos Marie, non?. Tissot neemt er hele ochtend voor, hij legt nog eens uit dat je in de Jura (zijn wijnen zijn net zo kostbaar als die van Ganevat, hij maakt wel meer flessen) voor al het (BD) handwerk in de wijngaard betaalt niet voor de prijs van de grond zoals in de Bourgogne of in Bordeaux.

Bij Tissot worden de vaten met stoom gereinigd

Na de rondleiding door échte, oude vochtig koele kelders, eerst een tiental wijnen van het vat, daarna binnen, warm en aan tafel nog stuk of 25 op fles…. Hij maakt niet zoveel cuvées als Ganevat maakt, mais quand-même… Op paar rode wijnen na, krijgen de wijnen hier wel wat sulfiet (20-30mg) voor bottelen en worden sommige ook gefilterd. Na twee fijne crémants als prelude, proeven we zo’n beetje het hele gamma door. Van (relatief) eenvoudig tot waarlijk groots, zoals de Clos de la Tour Curon (chardonnay) 2015: magistraal, wat een diepte en verfijning. Na serie savagnins, volgt nog een prachtige serie vin jaune en een heerlijke macvin du jura. Pet af.

Drie soorten Marnes

En alweer op de terugweg, in Belgie

Woensdagmiddag weer terug in Baarn, na fijne, besneeuwde overnachting in de Ardennen. Zaterdag met de Thalys naar Parijs voor twee kleine beursjes. De eerste Vinibio in een 19e eeuwse overdekte markthal, Carreau du Temple (bij République) is nieuw, en is de bio-tegenhanger van de uit zijn jas gegroeide gelijktijdige Salon des Caves Particulières waar we in jaren negentig altijd naar toe gingen. Leuke: allemaal kleine familiale domaines, die je niet zo gauw op grote (bio)beurzen tegenkomt. Iedereen heeft eenzelfde kleine tafel, en streken staan kriskras door elkaar. Paar leuke nieuwe (een ardèche en bd- jurançon bijvoorbeeld) wijnen ontdekt. En lekkere chocola….

Vini di Vignaioli, beurs met Italiaanse natuurwijnen in Parijs.

Zondag naar  Vini di Vignaioli, louter vini naturali uit heel Italië. We waren al eens in Rome bij dit natuurcircus. Dit is echt hard core natuurwijn, waarbij lang niet alles in de/onze smaak valt. Maar het is fijn rondreizen door Italia op een ijzige zondagmiddag in Parijs, van Sicilia naar Puglia, Piemonte, Veneto, Basilicata. Van onze producenten is alleen Ferdinando Principiano (Piemonte) er. Hij acht 2013 de beste jaargang voor barolo van de afgelopen decennia. Klopt: wat een zonne-energie, frisheid, fruit. Volgend voorjaar in de gids…. Maandag na bezoekje aan Lafayette en het Musée du Parfum, in luttele drie uur en twintig minuten van Gare du Nord naar Amsterdam Centraal, geniaal…

Op de beurs affiches van Glougueule, on-line te bestellen: www.glougueule.fr