Sluiten
Sluiten
Nieuwsbericht

Aanrader: Mille Vignes, penser le vin de demain

24 december 2022

Maart 2023

‘Mille Vignes penser le vin de demain’ van Pascaline Lepeltier is waarschijnlijk het meest complete en actuele wijnboek van dit moment. Ze beschrijft de oorsprong van de wijnbouw, het cultiveren van de druivenrank, de positieve en negatieve invloed van de mens hierop. En gaat via ecologie, klimaat naar geologie en terroir. Wijnbereiding, proeven, wijnfouten, natuurwijnen komen uitgebreid en goed, recent gedocumenteerd aan bod, en natuurlijk ook spijs-wijn combinaties. Pascaline is immers sommelier, momenteel in New York, én daarbij journaliste, ze kan schrijven, hetgeen niet van alle zelfverklaarde wijnschrijvers kan worden gezegd.

Het boek is prachtig geïllustreerd hetgeen helpt om de materie te begrijpen. Het is helder, zeker niet hoogdravend geschreven. Alleen (voor sommigen lastig) wel in het Frans…. De Engelse versie komt binnenkort.

In de bibliografie boeken waarvan ik sommige ik (TB) ook heb gelezen, de schrijvers worden geciteerd. Ik begin snel in het hoofdstuk geologie te lezen, benieuwd naar haar mening over bodem, mineraliteit en smaak… Op insta had ze het boek Vineyards, Rocks, and Soils van Alex Maltman al aangeraden, dat ik direct gekocht en gelezen heb. Als je iets van bodems wilt begrijpen is dit boek een aanrader. Al ben ik het niet eens met zijn mening over de invloed van de bodem op de smaak van wijn. Ik  hecht meer waarde aan de theorie van Lydia en Claude Bourguigon (bodemdeskundigen en sinds kort wijnproducent: Domaine La Roque d’Antan). Pascaline blijkbaar ook: op pagina 138 vertelt ze over de wijngaarden van Clemens Busch in Punderich waar de wijnen afkomstig van verschillende kleuren leisteen een andere smaak hebben. De wijngaarden zijn op dezelfde manier geplant en behandeld, ook de vinificatie is identiek. Waardoor het logisch lijkt het verschil in smaak door verschil in bodem te verklaren. Volgens Maltman kan dat niet. De mineralen die voor de kleur van de bodem worden nauwelijks door de plant opgenomen en dragen niet bij aan de smaak van de wijn. Maltman stelt dat de invloed van mineralen misschien niet in een directe plant-geologische relatie moet worden gezocht, maar een indirecte, meer complexe: minerale verschillen kunnen het allebei beïnvloeden door variaties in golflengte, en meer in het algemeen het mesoklimaat en het microbiologische leven van de bodem. Maar Pascaline schrijft dat een groeiend aantal landbouwkundigen dit anders ziet: sporenelementen zijn de metallische cofactoren van enzymen die deelnemen aan het ontstaan van aromatische moleculen.

Ik heb het boek (360 pagina’s) – met Kerst gekregen – nog lang niet uit, bovenstaande is maar een eerste indruk, bovendien was het druk de afgelopen maanden, maar ik popel om nu de gids klaar is verder te lezen. Marc heeft inmiddels zijn eigen exemplaar, kunnen we daar geen ruzie over krijgen…, maar zo wel over van gedachten wisselen.

Interview met Pascaline Lepeltier in de frenchmorning.com.