Monte dei Roari

Alessia Bertaiola

Kruiken in de kelder

Najaar 2016 waren we in Italië op de tweede conferentie wijn & aardewerken kruiken oftewel: amfora’s. Een vijftigtal producenten uit de hele wereld was er om hun amfora-cuvées te laten proeven. Veel smakelijke, maar vooral chique, dure wijnen. Italië was vanzelfsprekend goed vertegenwoordigd. Plots proefden we ook twee heerlijke en (nog) betaalbare witte wijnen uit Custoza bij het Gardameer....

Custoza en Frizzante naturale

We waren al een tijd op zoek naar aanvulling in dit gebied, we hadden niet kunnen dromen deze juist hier in Florence op een conferentie over amfora's te vinden. De wijnen van de jonge Alessia Bertaiolo (Monte dei Roari) zijn sappig en natuurlijk, droog, en hebben maar weinig sulfiet. De poreusheid van de amfora – die nog net iets hoger is dan die van hout – laat de wijn tijdens vergisting en rijping ademen, waardoor deze meer open, toegankelijk is zonder zijn natuurlijke frisheid te verliezen. We proefden een Custoza Bianco, gemaakt op amfora’s van cement en een Frizzante waarvan 80% op amfora is vergist. De wijn vergist verder in de fles en is gemaakt als een ‘petillant-naturel’: natuurlijk mousserend. Een vleugje muscat zorgt voor een zoete impressie in de frisse droge smaak. Een heerlijk en natuurlijk alternatief voor prosecco.


De terracotta amfora's voor de frizzante.

Meer over…

Als Alessia Bertaiola in 2007 haar man Stefano komt helpen op het domein, laat ze er een frisse wind doorwaaien. Haar ervaring in landbouwindustrie (kwaliteitscontrole bij grote merken), heeft haar bewust gemaakt van de noodzaak om natuurlijk te werken. Eerst wordt bodemleven en zo de vruchtbaarheid hersteld door het zaaien van groen tussen de ranken. Sommige wijngaarden zijn zo levenloos dat ze worden gerooid en pas na vijf jaar weer beplant…

Nu zijn er in totaal 10 hectare wijngaarden, verdeeld over talloze kleine percelen, geplant. Voor de ontwikkeling van biodiversiteit en balans in de wijngaard zijn de percelen omzoomd door bos.De bodem bestaat uit morenische ondergrond met een toplaag van kalkoudende klei die hier en daar ijzerhoudend is. De aangeplante druivenrassen zijn typerend voor de streek: trebbiano, garganega, tocai, malvasia, pinot grigio, corvina, molinara, rondinella, rosanella en fernanda (een locale variant van de cortese) aangevuld met muscat, cabernet sauvignon en merlot. De witte druiven staan op de door kalk gedomineerde bodems, de rode daar waar ijzer aanwezig is.



De druiven worden handmatig geplukt en vergist in roestvrijstaal, cement en aardewerk. De cementen cuves zijn ovaal van vorm wat zorgt voor een natuurlijke beweging van het bezinksel (de lie of feccia) door de wijn. De frizzante naturale wordt op aardenwerken amfora’s gemaakt. Het is de bedoeling het roestvrijstaal in de toekomst alleen te gebruiken om de wijn te laten rusten voor botteling. De vinificatie en rijping zou dan alleen op cement en terracotta plaatsvinden. Er wordt uitsluitend met druifeigen gist gewerkt, er wordt niets aan de wijn toegevoegd behalve een klein beetje sulfiet voor botteling.

Speciale vinificatie voor de frizzante naturale

In feite is het de methode ancéstral, waarbij de tweede gisting op fles plaatsvind. De druiven worden geperst, de most vergist. Wanneer er nog ongeveer 18 gram suiker rest wordt de vergisting door koude gestopt. Dit kan – doordat het buiten kouder wordt - ook een natuurlijk proces zijn. De wijn wordt met de resterende suikers gebotteld. In de lente zal de vergisting vanzelf weer beginnen. Vinnaturel boeren verwijderen het natuurlijk ontstane bezinksel in de regel niet, ze worden colfóndo (met het natuurlijk bezinksel) verkocht. Het depot geeft meer bite en structuur. Lees verder

Het resultaat: uitermate drinkbare wijnen, die ondanks hun bescheiden komaf ook bij de verwende wijnliefhebber in de smaak vallen.

De cementen amfora's voor de Custoza bianco

De pers over de Sortie van Monte dei Roari

Expressieve mix van cortese, trebbiano, friulano, en malvasia zonder sulfiet op amfora vergist, vlak voordat alle suiker is omgezet gaat ie op fles. Het koolzuur dat nog door gisting ontstaat blijft behouden, zo un vino frizzante naturale. 11%, deze frizznat, óns alternatief voor prosecco. Droog, geurig, lessend, fijne mousse, natuurlijker kan niet. Niek Beute op Vinoniek over de Frizzante Naturale van Monte dei Roari. Meermalen geroemd in De Grote Hamersma, bij Nicolaas Klei ook...

Reisverslagen

November 2018: Reis naar Veneto
Laatste week november een salto in Italië gemaakt . Het meest belangrijke, en de aanleiding voor de reis was het bezoek aan Alessia van Monte Dei Roari, bij het Gardameer. De reservering die we afgelopen jaar hadden gemaakt was snel uitverkocht en we zitten nu te springen om de oogst 2018. Zodra deze is gebotteld gaan we bestellen. Maar dan moeten de wijnen wel eerst, voor botteling, worden geproefd… Lees verder

April 2018: Bezoek Monte dei Roari, april 2018
De vooravond van Vinitaly (Verona), zaterdag 14 april wipten we nog even aan bij Monte dei Roari, in het Custoza-gebied, net ten zuiden van het Gardameer. De vorig jaar geïntroduceerde natuurwijnen van Roari zijn een ongekend succes bij zowel wijnbars als sterrenrestaurants (en alles daartussen), en we wachten (op dat moment) voor de al een poos uitverkochte Frizzante Sortie en de Chiaretto, met smart op de nieuwe jaargang 2017. Lees verder