Azienda Agragria Moretti Omero

Giusy Moretti

Echte landwijnen, bio, vol, breed, nooit zwaar, geknipt voor de eerlijke, aardse keuken (spelt, pasta, paddenstoelen, kazen, worsten) van Umbria.

Pellegrino in Montefalco

Mei 2014, Marc pelgrimeert te voet Bologna-Florence-Assisi-Rome, koopt in Assisi fles umbria rosso, Azienda Moretti. Bio. Die smaakt. Naar meer ook. Contact met thuisfront. Toeval (of niet) Tjitske blijkt ze net gezien te hebben op Vinitaly. Maar prijzen zijn te hoog. Twee dagen later, de (prachtige!) etappes Assisi-Spello, Spello-Montefalco in de benen, begint het te kriebelen, nu hij toch in de buurt is… Afspraak maken lukt; voor avond daarop; geen probleem hem (dan in klooster Spoleto) te komen halen.


12 mei 2014, pelgrim Marc in proeflokaaltje van de familie Moretti

Bezoek aan la famiglia Moretti. We komen er niet uit...

Het wordt een leuk bezoek. Papa Omero laat naast de wijngaarden bij Montefalco ook 1000-jarige olijfboom zien en hij klimt in kersenboom om wat voor onverwachte gast te plukken. Dochter Giusy – ze heeft in Eindhoven architectuur gestudeerd – laat de wijnen proeven. Daarna gaat la famiglia incluis jonge aanhang met de pelgrim in burcht Montefalco eten. Ze willen wel… Maar Marc heeft gezien dat prijslijst van elke logica gespeend is, op domein betaal je per fles inclusief IVA (BTW) minder dan importeur die er 600 afneemt, zonder IVA. Contante handel natuurlijk ter plekke, maar toch, we komen er niet uit. We houden contact, zien elkaar op beurzen.


Poseren onder de meer dan duizend jaar oude olijfboom

Toch bericht

Plots januari 2017, berichtje van Giusy: ze heeft exportprijzen (deels) aangepast, bang dat met aardbevingen van laatste tijd, toeristen wegblijven. De montefalco rosso en sagrantino komen dit najaar hopelijk, nu twee om te beginnen. Echte landwijnen, bio, vol, breed, nooit zwaar, geknipt voor de eerlijke, aardse keuken (spelt, pasta, paddenstoelen, kazen, worsten) van Umbria.


Twee dagen daarvoor de prachtige, maar zware etappe Assisi-Spello