Marco de Bartoli

Marco de Bartoli

Trapani begin juni 2014, uur of elf ’s avonds op terras enoteca, de sommelier – hij heeft er lol in – schenkt 4 glazen grillo in. Blind.  Dan begrijp je Sicilia beter, knikt ie.

De ontdekking van De bartoli

Een industriële basiswijn, niet slecht; een hi-tec versie is imponerend, niet drinkbaar; de bio uit binnenland (waar grillo niet thuis hoort) is overrijp, te machtig; laatste is ziltig als een muscadet, of fino, slank, mineraal, opwekkend. Die komt van hier, van de kust bij Marsala, vertelt hij trots. Fles wordt onthuld: Marco De Bartoli. Belletje rinkelt: de Siciliaanse legende die reputatie en verkoop marsala-wijnen uit het slop trok door weer waarachtige volgens oorspronkelijke recept te maken. De exautocoureur en levensgenieter, die wijngoed van zijn moeder (dochter van gigant Paolo Pellegrino) 1978 overnam en later bewees dat je hier ook mooi en oorspronkelijk droog wit kan maken, door vroeger en perceel voor perceel te oogsten, en het werken met eigen, natuurlijke gisten aan te durven. Die dus. Nader onderzoek leert dat Marco in 2011 overleden is en dat figli Renato, Giuseppina en Sebastiano in zijn traditie het werk voortzetten. Sterker: op meer natuuravontuur uit zijn.

Reisverslag

Mei 2016: Retourtje Palermo
Bezoek aan Marco de Bartoli

Op de website van Marco de Bartoli wordt al gewaarschuwd voor de onvindbaarheid van de wijnkelders. Met dertig jaar zoekervaring draaien wij er ons hand niet voor om. Gewapend met (bejaarde) Tom Tom en Google maps, ondersteund door de wind der winden: de maestrale stomen we - dwars langs de stoffige hoekige betonnen huizen van Trapani en door de zanderige vlakte met Marsalaanse lintdorpen - op naar contrada Samperi alwaar we om 10.38 arriveren. Lees verder

Nieuw: Sicilië volgens de Bartoli
Reisverslag Marc Collard 2014
Trapani begin juni, uur of elf ’s avonds op terras enoteca, de sommelier –hij heeft er lol in- schenkt 4 glazen grillo in. Blind, dan begrijp je Sicilia, knikt ie. Een industriële basiswijn, niet slecht; een hi-tec versie is imponerend, niet drinkbaar; de bio uit binnenland (waar grillo niet thuis hoort) is overrijp, te machtig; laatste is ziltig als een muscadet, of fino, slank, mineraal, opwekkend. Die komt van hier, van de kust bij Marsala, vertelt hij trots. Fles wordt onthuld: Marco De Bartoli. Lees verder

Publicaties en artikelen

Juni 2018
Marco De Bartoli: de keizer van de grillo
Sebastiano de Bartoli presenteerde 14 mei in restaurant The Lobby in Amsterdam zijn wijnen uit Marsala (Sicilië) en van Panteleria aan de pers. Han Jakes doet verslag. Lees verder

Job Seuren in Perswijn 2014 over bezoek aan Marco de Bartoli
Het is alweer een aantal jaar geleden dat we in de gastronomie de sherry zagen terugkomen, of beter: de wijnen uit Jerez. Nadat sherry weer enigszins was ingeburgerd, maakte Madeira van kwaliteit zijn rentree. Weliswaar kun je met goede sherry of madeira je gasten nog wel verrassen, maar nu elke sommelier van niveau de wijnen van Barbeito en Equipo Navazos kent gaan we weer verder. Op zoek naar nieuwe, vergeten wijnen. Makkelijk denk je dan: Marsala. Lees verder