Tenute Dettori

Alessandro Dettori

Wijnen uit Sardinië, een lang gekoesterde wens, gaat in vervulling. We zetten gelijk hoog in met: la famiglia Dettori. Denk aan Ganevat. Oerwijnen. Ze afficheren zich als vignaioli, artigiani del vini e della terra. Wijnboeren in de werkelijk artisanale zin des woords. Wijngoed ligt in noordwesten bij Sennori, waar al 2500 jaar voor onze jaartelling, wijn van cannonau wordt gemaakt.

Zoals een Sardijn wil zijn

De akkers van Dettori liggen hoog boven het dorp in amfitheater, mét zeezicht, veel kalk en fossielen in de bodem. Compromisloos biodynamisch (Demeter) werk in de wijngaard, de natuur gidst, niet de mens. Wijnen vergisten en rijpen (sommige 3-4 jaar) op kleine cementen cuves zonder enige toevoeging. Aldus: de natuur van Sardinië in zijn meest zuivere, oorspronkelijke vorm in wijn vertaald. Alessandro Dettori: ‘Ik volg de markt niet, ik maak wijnen waarvan ik hou, wijnen van Sennori. Wijnen zijn zoals ze zijn en niet zoals ú  wil dat ze zijn…’

Tenute Dettori:









Vignaioli

Papa Paolo (62) en  figlio  Allesandro (38) Dettori  noemen zichzelf vignaioli, artigiani del vini e della terra. In oktober vlogen we voor habbekrats met Ryanair naar ze toe. Domein ligt in noordwesten bij Sennori, waar al 2500 jaar voor onze jaartelling, wijn van cannonau (niet hetzelfde als grenache) wordt gemaakt. De akkers – met zeezicht – liggen hoog boven het dorp in amfitheater, kalk en fossielen in de bodem. Compromisloos biodynamisch (Demeter) werk in de wijngaard. ‘De natuur gidst, niet de mens’. Wijnen vergisten en rijpen op kleine (turquoise) cementen cuves zonder sulfiet. Aldus: de natuur van Sardinië in zijn meest zuivere, oorspronkelijke vorm in wijn vertaald. Alessandro: ‘Ik volg de markt niet, ik maak wijnen waarvan ik hou, wijnen van hier. Ze zijn zoals ze zijn en niet zoals ú wilt dat ze zijn...’ In Italië Magazine een informatief (wijn/spijs ook) stuk van Onno Kleyn over Dettori.

Publicaties en artikelen 2015

De regels aan de Italiaanse laars gelapt
door Harold Hamersma Februari 2015Niets leukers dan wijnmakers die de regels van de hogere wijnautoriteit aan de laars lappen. In dit geval, aan de Italiaanse. Zo is daar op Sardinië Alessandro Dettori. Een producent die ondanks of juist door zijn recalcitrante wijnmaakgedrag beschouwd wordt als de meest spraakmakende van het eiland. Dettori wenst lekkerder, en vooral ook onalledaagsere wijn te maken dan de DOC-regels toestaan. Lees verder

Tenute Dettori: Eigenzinnige natuurwijnen van Sardinië
Onno Kleyn in Italië MagazineEen lekker landje hoor, de Romangia op Sardinië, kabbelende heuvels met die kenmerkende garriguebegroeiing, mirte, zonneroosjes, tijm, struikeiken, allemaal op brokkelige kalkgrond, roomwitte stenen die houvast bieden aan olijven en wijnstokken. Een winderig landje, dat wel. Lees verder

Publicaties en artikelen 2014

2014 Nieuw: Tenute Dettori: zoals een Sardijn wil zijn
Wijnen uit Sardinië, een lang gekoesterde wens, gaat in vervulling. We zetten gelijk hoog in met: la famiglia Dettori. Denk aan Ganevat. Oerwijnen. Ze afficheren zich als vignaioli, artigiani del vini e della terra. Wijnboeren in de werkelijk artisanale zin des woords. Lees verder

Tripje Sardinië, oktober 2014
Even aan Sardegna snuffelen en daar nieuwe leverancier Dettori bezoeken. Voor een appel en een ei (€ 70 retour) op de 27e rij, van Eindhoven naar Alghero. De accommodaties daar kosten je evenmin de kop, zeker in oktober niet. Het weer –toch belangrijk…- waanzinnig: 30-32 graden. Niet helemaal normaal, wordt ons verzekerd, zo warm is het deze zomer maar zelden geweest. We boffen… Lees verder

Dettori in Wine Spectator
Mei 2015A decade ago, Alessandro Dettori was a young, crazy winemaker making wild, unpredictable wines on his family's farm at the northwestern tip of Sardinia, off Italy's western coast. Lees verder