Tenute Dettori

Alessandro Dettori

Wijnen uit Sardinië, een lang gekoesterde wens, gaat in vervulling. We zetten gelijk hoog in met: la famiglia Dettori. Denk aan Ganevat. Oerwijnen. Ze afficheren zich als vignaioli, artigiani del vini e della terra. Wijnboeren in de werkelijk artisanale zin des woords. Wijngoed ligt in noordwesten bij Sennori, waar al 2500 jaar voor onze jaartelling, wijn van cannonau wordt gemaakt.

Zoals een Sardijn wil zijn

De akkers van Dettori liggen hoog boven het dorp in amfitheater, mét zeezicht, veel kalk en fossielen in de bodem. Compromisloos biodynamisch (Demeter) werk in de wijngaard, de natuur gidst, niet de mens. Wijnen vergisten en rijpen (sommige 3-4 jaar) op kleine cementen cuves zonder enige toevoeging. Aldus: de natuur van Sardinië in zijn meest zuivere, oorspronkelijke vorm in wijn vertaald. Alessandro Dettori: ‘Ik volg de markt niet, ik maak wijnen waarvan ik hou, wijnen van Sennori. Wijnen zijn zoals ze zijn en niet zoals ú  wil dat ze zijn…’

Tenute Dettori:

Vignaioli

Papa Paolo (62) en  figlio  Allesandro (38) Dettori  noemen zichzelf vignaioli, artigiani del vini e della terra. In oktober vlogen we voor habbekrats met Ryanair naar ze toe. Domein ligt in noordwesten bij Sennori, waar al 2500 jaar voor onze jaartelling, wijn van cannonau (niet hetzelfde als grenache) wordt gemaakt. De akkers – met zeezicht – liggen hoog boven het dorp in amfitheater, kalk en fossielen in de bodem. Compromisloos biodynamisch (Demeter) werk in de wijngaard. ‘De natuur gidst, niet de mens’. Wijnen vergisten en rijpen op kleine (turquoise) cementen cuves zonder sulfiet. Aldus: de natuur van Sardinië in zijn meest zuivere, oorspronkelijke vorm in wijn vertaald. Alessandro: ‘Ik volg de markt niet, ik maak wijnen waarvan ik hou, wijnen van hier. Ze zijn zoals ze zijn en niet zoals ú wilt dat ze zijn...’ In Italië Magazine een informatief (wijn/spijs ook) stuk van Onno Kleyn over Dettori.