Meer over deze wijn: Langhe Nebbiolo 2019
Fijn aards-floraal, verkwikkend energiek.
Over de producent: Cascina Roccalini
Vondst drie (tip van Ezio: als je écht mooie barbaresco wil proeven) Paolo Veglio. Zijn Cascina Roccalini is al 200 jaar van de familie. Hij is de eerste die wijn zelf bottelt. De akkers nebbiolo, alle rond het huis, staan op fameuze Sant'Agata-mergel. Hij blijkt groot Ganevat-fan, diens werkwijze een bron van inspiratie. Geen rvs in de kelder maar cementen cuves voor fermentatie, houten foeders voor opvoeding. De (biologische, natuurlijke) wijnen hebben de finesse en fluwelen elegantie die aan mooie vosne-romanée doen denken. Kruidig, mineraal, fruit, fraîcheur, kabbelende lengte. 2018 Langhe Nebbiolo is in feite een jong, op het fruit gebottelde barbaresco: fijn aards-floraal, volslank, verkwikkend energiek. Prachtig voor dit geld. 2016 Barbaresco Roccalini: grote wijn uit groot jaar: kruidig, rijp rood fruit, elegant en intens krachtig tegelijk. Een ontdekking
Wijnstreek: Piemonte

De Bourgogne op zijn Italiaans
Gebied in Noord Italië, ten zuiden van het statige Turijn (Torino). Hier komen de allermooiste (wat ze u in Toscane ook wijs proberen te maken) rode wijnen van Italië vandaan. Een heuvelachtige streek die zich vanaf de Povlakte uitstrekt tot aan de uitlopers van de Alpen. De akkers zijn er zo versnipperd als in de Bourgogne. En net als daar komen de beste wijnen van historische wijngaarden (cru) van kleine domeinen (aziende).
Belangrijke druiven: barbera, dolcetto, nebbiolo, cortese, moscato bianco. Bekende wijnen: barolo, barbera d’alba, dolcetto d’alba, barbaresco, gavi, moscato d’asti. Het leuke is dat alle grote wijnen van inheemse druivensoorten komen. Cabernet, merlot en chardonnay halen het hier niet bij. Fortunatamente. Specialiteiten: antipasti, truffels, kazen, hazenoten, risotto. Men weet wat lekker is. Zeker in de herfst… Overigens: je kan je hier ook in het Frans verstaanbaar maken….