• Mijn account |
  • Mijn winkelwagen |
  • Betalen |
  • Inloggen
Vinoblesse
  • Menu
  • Home
  • Vinoblesse
  • Assortiment
    • Frankrijk
    • › Champagne
    • › Alsace
    • › Jura en Savoie
    • › Bordeaux
    • › Sud Ouest
    • › Bourgogne
    • › Beaujolais
    • › Languedoc
    • › Loire
    • › Rhône
    • › Provence en Corsica
    • Italië
    • › Piemonte
    • › Trentino
    • › Veneto
    • › Toscana
    • › Marche
    • › Lazio
    • › Campania
    • › Calabria
    • › Sicilia
    • › Sardegna
    • › Umbria
    • Duitsland
    • › Pfalz
    • Spanje
    • › Catalunya
    • › Galicië
    • › Navarra
    • › Rioja
    • › Toro
    • › Jumilla
    • Portugal
    • › Dão
    • Oostenrijk
    • › Steiermark
    • › Niederösterreich
    • Wijntype
    • › Wit
    • › Rosé
    • › Rood
    • › Mousserend
    • Soort Teelt
    • › Traditioneel
    • › Biologisch
    • › Biologisch-Dynamisch
    • › Natuurlijk
    • › In omschakeling
    • › Duurzaam
    • Prijsklasse
    • › 5-10
    • › 10-25
    • › 25+
    • Smaaktype
    • › Bloemig/kruidig, met fruit
    • › Droog, rond en rijk
    • › Droog en krachtig
    • › Niet helemaal droog tot zoet
    • › Elegant, op het fruit
    • › Vol en rijk
    • › Stevig, tanninrijk
    • Voorraad
    • › Op voorraad
    • › Binnenkort leverbaar
    • › Uitverkocht
    • › Reservering
  • Bezorging
  • Contact
  • Nieuws
  • Publicaties
  • Recepten
Terug |
  1. › Home
  2. › Italië
  3. › Calabria

Over deze streek: Calabria

Calabria is de sokkel van de laars. Met als basis de bergrug van de Apenijnen die het gebied verdeeld, omringd door de Tyrreense- en de Ionische Zee. Het mediterrane klimaat levert zonne-energie, de bergen en de zeeën verkoeling. Slechts 5% van het oppervlak is met druiven beplant, waarvan het grootste deel (90%) voor rode wijn. De meeste wijngaarden staan op de hellingen bij de beide zeeën.

Lees verder...

Van de regionale DOC’s: Melissa, Bivongi, Pollino, Donnici, San Vito di Luzzi, Verbicaro zullen maar weinig gehoord hebben...

De DOC Cirò is de meest bekende....

Calabria

Enotria

Samen met Basilicata, Campanië en Sicilië vormt Calabria het land dat oorspronkelijk Enotria werd genoemd. Waren het de Grieken die het de naam ‘oenotria’ : wijnland gaven? Of was het simpelweg een naam om het noorden van het zuiden te onderscheiden? Etruria: land van het noorden, Enotria: land van het zuiden? Geschreven bronnen ontbreken…De oorspronkelijke bewoners: de oenotrianen kwamen aan het begin van de ijzertijd, in de 11e eeuw BC vanuit Griekenland. En het land inspireerde tot wijnbouw…. Logisch, want voor de wijnstok is het er een paradijs.

Terroir

Calabria is de sokkel van de laars. Met als basis de bergrug van de Apenijnen die het gebied verdeeld (zowel de Sia als de Aspromonte zijn 2000 meter hoog!), omringd in het westen door de Tyrreense- en in het oosten door de Ionische Zee. Het mediterrane klimaat levert zonne-energie, de bergen en de zeeën verkoeling. Slechts 5% van het oppervlak is met druiven beplant, waarvan het grootste deel (90%) voor rode wijn. De meeste wijngaarden staan op de hellingen bij de beide zeeën.

De bergen zijn kalkhoudend, de grond bestaat uit kalkhoudende klei, zand en mergel. De landbouw is er typische mediterraan: citrusfruit, olijven en druiven domineren. In de vlakke stukken worden ook groentes verbouwd zoals paprika’s en peper, aubergine, artisjokken en uien.

Druiven & DOC's

Het potentieel voor wijnbouw is enorm, en zo ook de hoeveelheid autochtone druivenrassen: voor rood onder andere : gaglioppo, magliocco, nerello (mascalese en cappuccio), nocera, marsigliana, prunesta, arvino, calabrese (nero d’avola) en voor wit: greco, malvasia, moscatello, mantonico, pecorella, guardavalle, guarnaccia bianca odoraca… Sinds 2010 mogen er ook internationale druivenrassen worden gebruikt: chardonnay, cabernet-sauvignon, merlot…. Zouden deze het mediterrane klimaat aankunnen?

Calabria heeft niet dezelfde progressie gemaakt als bijvoorbeeld Puglia en Sicilië. Zowel ligging als landschap hebben voor isolatie en een langzame sociaaleconomische ontwikkeling gezorgd.

Van de regionale DOC’s: Melissa, Bivongi, Pollino, Donnici, San Vito di Luzzi, Verbicaro zullen maar weinig gehoord hebben. Wijnen uit Calabria worden nauwelijks geëxporteerd. De DOC Cirò is de meest bekende. En is gelijk ook een van de oudste herkomstbenamingen in Italië. De wijn werd in de Griekse oudheid aan de winnaars van de Olympische Spelen geschonken.

Categorie
  1. Cantine de Luca (2)
Voorraad
  1. Op voorraad (2)
  2. Binnenkort leverbaar (0)
  3. Uitverkocht (0)
  4. Reservering (0)
Prijs
  1. € 0,00 en meer (2)
Wijntype
  1. Wit (1)
  2. Rood (1)
Smaaktype
  1. Bloemig/kruidig, met fruit (1)
  2. Elegant, op het fruit (1)
Soort Teelt
  1. Biologisch (2)
Geschikt voor veganisten
  1. Ja (1)
Sulfiet
  1. Sulfiet middel (2)
Alcohol percentage
  1. 12,6 - 14% (2)
biologisch certificaat?
  1. Ja (2)
  • Cirò Rosso Nettare di Abramo 2021

    Raspend fruit, pepertje, fris en levenslustig.

    Cantine de Luca Cirò Rosso Nettare di Abramo 2021

    € 9,95

    Meer info Bestel
  • Cirò Bianco Gocce di Marinella 2022

    Volfris, sappig, gekonfijt citrusfruit

    Cantine de Luca Cirò Bianco Gocce di Marinella 2022

    € 9,95

    Meer info Bestel
Magister vini Register Vinoloog vab de Wijnacademie
Vinoblesse
Beukenlaan 18
Postbus 319
3740 AH Baarn

T 035 542 6260
info@vinoblesse.nl KvK te Amersfoort 31037570
Over Vinoblesse
  • Wijn kopen bij Vinoblesse
  • Privacy verklaring
  • De equipe van Vinoblesse
  • Natuurlijke wijn
  • Klassiek Europa
  • Diploma's en keurmerken
  • De pers over Vinoblesse
Assortiment
  • Frankrijk
  • Duitsland
  • Italië
  • Spanje
  • Portugal
  • Oostenrijk
Service
  • Bezorging
  • Contact
Volg Vinoblesse
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
KVNW

Geen 18, geen alcohol

Wijn in Moderation