Grignolino del Monferrato Casalese 2020
Tenuta Migliavacca

Grignolino del Monferrato Casalese 2020

Piemonte

In glooiend Monferrato vond Tjitske het oudste biodynamische wijngoed (1964) van Italia: Tenuta Migliavacca van Francesco en Monica Brezza. Een gemengd bedrijf zoals dat in BD hoort. Het ruikt er naar wijn, hooi, melk, mest, veldbloemen, kruiden. Menig biodynamisch wijnboer leerde hier het vak. Wijnen rijpen in reusachtige, oude foeders. Traditionele stijl (denk aan Giuseppe Rinaldi, Bartolo Mascarello) op zijn mooist: puur, zonder poeha, en nog biodynamisch ook.


Grignolino del Monferrato Casalese mooi de 2020! Een wijn van de meester... Fijn, slank, ronde tannines, getemde zuren. Twinkelend gekonfijt rood fruit, klassiek Piemonte ten voeten uit, lievelingsrood Marc… 


DGH 2021 9+ pt, sterwijn: Prachtig lichtrood. Bijkans transparant. Puur sap. Tegelijkertijd fleurig en mestig. Ongecompliceerd maar niet onbenullig. Dartele kersen in een rieten mand. Gedroogde pruimpjes op een bedje van stro. Zonnige kruiderij. Piepklein bittertje. Kwinkelerende zuren. Vervaarlijk hoge doordrinkfactor. Buitengewoon onderscheidend en smakelijk.


9+ DGH 2017 (over de 2015): "Duizend koeien in Monferrato! Nou, het zijn er wat minder. Een dertigtal, en die krijgen van de wijnmaker net zo veel aandacht als de druiven. Dier en plant trouwens allebei blakend van gezondheid. Hier op Tenuta Migliavacca in Piemonte runt Francesco Brezza zijn gemengd bedrijf. Biodynamisch sinds 1964, begonnen door zijn opa. Ik proef alleen de Grignolino, maar hij maakt nog twee andere wijnen. Deze is prachtig lichtrood van kleur. Het pure sap, proef je direct. Focus. Jonge kersen in de mand. Bedje van stro. Spreid het picknickkleed maar uit. En vergeet die twee andere twee wijnen van Francesco ook niet mee te nemen alsjeblieft".

Status: Te bestellen

€ 15,75Voeg toe aan
mijn bestelling
Kenmerken
Code 32420
Aantal flessen per doos 6
Biologisch Certificaat Demeter/Ecocert
Biodynamisch certificaat Demeter
Wijntype Rood
Smaaktype Elegant, op het fruit
Soort Teelt Biologisch-Dynamisch
Sulfiet Vin Nature
Vin Nature Ja
Alcohol percentage < 12,6%
Herkomst Grignolino del Monferrato Casalese DOC
Op dronk Herfst 2021-2025
Geschikt voor veganisten Ja
Druiven Grignolino
Vinificatie Houten fouders (Sloveens eik en kastanje)
Terroir Kalk met rode klei
Bewaaradvies 2-10 jaar na oogst
Culinaire combinatie Risotto met kalfsschenkel, jonge maar pittige rauwmelkse koeienkaas
Bijzonderheden biodynamisch, druifeigengist, minimaal sulfiet
Alternatieven