In glooiend Monferrato vond Tjitske het oudste biodynamische wijngoed (1964) van Italia: Tenuta Migliavacca van Francesco en Monica Brezza. Een gemengd bedrijf zoals dat in BD hoort. Het ruikt er naar wijn, hooi, melk, mest, veldbloemen, kruiden. Menig biodynamisch wijnboer leerde hier het vak. Wijnen rijpen in reusachtige, oude foeders. Traditionele stijl (denk aan Giuseppe Rinaldi, Bartolo Mascarello) op zijn mooist: puur, zonder poeha, en nog biodynamisch ook.
Grignolino del Monferrato Casalese mooi de 2020! Een wijn van de meester... Fijn, slank, ronde tannines, getemde zuren. Twinkelend gekonfijt rood fruit, klassiek Piemonte ten voeten uit, lievelingsrood Marc…
DGH 2021 9+ pt, sterwijn: Prachtig lichtrood. Bijkans transparant. Puur sap. Tegelijkertijd fleurig en mestig. Ongecompliceerd maar niet onbenullig. Dartele kersen in een rieten mand. Gedroogde pruimpjes op een bedje van stro. Zonnige kruiderij. Piepklein bittertje. Kwinkelerende zuren. Vervaarlijk hoge doordrinkfactor. Buitengewoon onderscheidend en smakelijk.
9+ DGH 2017 (over de 2015): "Duizend koeien in Monferrato! Nou, het zijn er wat minder. Een dertigtal, en die krijgen van de wijnmaker net zo veel aandacht als de druiven. Dier en plant trouwens allebei blakend van gezondheid. Hier op Tenuta Migliavacca in Piemonte runt Francesco Brezza zijn gemengd bedrijf. Biodynamisch sinds 1964, begonnen door zijn opa. Ik proef alleen de Grignolino, maar hij maakt nog twee andere wijnen. Deze is prachtig lichtrood van kleur. Het pure sap, proef je direct. Focus. Jonge kersen in de mand. Bedje van stro. Spreid het picknickkleed maar uit. En vergeet die twee andere twee wijnen van Francesco ook niet mee te nemen alsjeblieft".