De warme wijnen uit de Zuidelijke Rhône doen je ‘s winters verlangen naar de zon, dat lommerrijk terrasje, dat weggetje omhoog door cypressen, olijfbomen en wijnstokken. Heimwee-wijnen. U begrijpt, wij hebben iets met die streek, de Vaucluse (Sablet, Gigondas, Vacqueyras, Beaumes de Venise), voor ons het Toscane van Frankrijk. We komen er al sinds 1983… De grenachedruif heeft het hier voor het zeggen, probleem is dat wil deze echt rijp worden (de schil en pitjes, dus tannines) het suikergehalte zo hoog oploopt dat de 15º vaak wordt overschreden. Dat bevordert niet de drinkbaarheid, noch het sap en fruit…
Jonge producenten zoals Thomas Jullien (Ferme Saint-Martin) hebben dat goed begrepen door op het veld zo natuurlijk mogelijk te werken (sneller en evenwichtiger rijpen van de druiven) en middels een koude inweking van de druiven voor de gisting, het fruit te bewaren. Geen zuur toevoegen, tot aan de botteling geen sulfiet te gebruiken....
Resultaat: heerlijke, directe wijnen, fris, barstend van het fruit, om jong van te genieten. De ouderwetse, hoofdige, vaak drogende stijl, hoe imponerend soms ook, is niet meer zo aan ons besteed. Maar…. onze privé-kelder bevat meer wijnen uit het Noorden, het niet te imiteren Rijk van de syrah-druif. De wijnen hier zijn eleganter, verfijnder, misschien wat moeilijker en zonder twijfel: schaarser, prijziger.