Domaine des Murettes

Viviane & Jean-Louis Bellido

Je hebt boeren die wijn maken en boeren die wijn oogsten. Tot de laatste (uitstervende) categorie behoren Jean-Louis en Viviane Bellido, sinds eerste oogst 1991 met hun royale minervois bij Vinoblesse..

De Bellido's

Jean-Louis en Viviane willen maar een ding: mooie druiven.... Die bepalen –vinden zij- voor 99% de kwaliteit van de wijn. Zes, als het moet zeven, dagen per week zijn zij aan het werk op de flanken van La Livinière (cru van Minervois, zie hieronder) waar de zon ‘s zomers eindeloos lang en onbarmhartig kan schijnen. Daar vertroetelen zij hun syrah, oude grenache, oude carignan en mourvèdre alsof het hun eigen kinderen zijn. Geen makkelijke weg die Bellido's hebben gekozen, er zijn jaren dat hun wijze van werken eigenlijk niet rendabel bleek, menigmaal stond het water hun aan de lippen, de banken op de stoep.... Maar ze houden vol, wij steunen ze ook, we werken immers sinds hun eerste oogst 1991 samen... De laatste jaren is het weer tobben (met de kraan open...), de ene pech na de andere: in 2018: Jean-Louis een hernia, daarvan hersteld, dondert hij van kelderladder, weer ziekenhuis; eind 2018 met levensbedreigende infectie op de intensive care; voorjaar 2019 ongeluk met kettingzaag, hôpital, geopereerd, maand te bed. Januari 2020: J-L kan nog steeds niet veel, Viviane moet vrijwel alles (bottelen, etiketteren, pallets klaarzetten, verkopen....) alleen opknappen. Lichtpunt: na twee onrendabel kleine oogsten, toonde 2019 zich genereus.  

Domein

Ruim 14 ha telt hun Domaine des Murettes, dat is weinig voor de Languedoc maar enorm veel om met z’n tweetjes te bewerken. Dankzij lage rendementen, handmatig in kleine mandjes, selectief plukken en zacht persen, wijnen die qua intensiteit, fruit en diepte hun gelijke in de Languedoc niet kennen. Echt. Onvoorstelbaar wat zij in de kuipen halen. Zo maakt het niet uit dat de vinificatie niet altijd even sophisticated is, je proeft hier de puurheid, glycerine van optimaal rijpe druiven, je ziet het aan de inktzwarte kleur, je ruikt in hun wijnen de wilde gele bloemetjes die volop tussen de ranken bloeien. Je proeft: authenticiteit. In 2008 werd definitief het biologische pad ingeslagen, al hoefde daar niet al te veel voor veranderen. Vanaf oogst 2014 staat certificaat op etiket.

Appellation

De beste terroir van de grote en kwalitatief heterogene appellation Minervois, La Livinière is sinds 1999 (en met terugwerkende kracht ook de oogsten 1997 en 1998) officieel erkend en heeft zijn eigen A.O.C. verworven. Het gaat om ± 150 ha verdeeld over zes dorpen (La Liviniere en Siran met name) in het hart van de streek : Petit Causse. De grond van de pal op het zuiden gelegen hellingen bevat, onder een bovenlaag van mergelklei, veel kalk. De beste percelen liggen op 150 à 250 m hoogte, waar een frisse luchtstroom ’s nachts de dorre (maar ± 400 mm/jaar neerslag) hitte van overdag compenseert en voor behoud van zuren zorgt.

De syrah lijkt geschapen voor deze exceptionele terroir. De reglementering is strikt. De wijnen moeten ten minste 60% syrah, mourvèdre en eventueel grenache bevatten. Verder zijn rendementen, nieuwe aanplant, het snoeien, wijze van opvoeding, de minimale verkoopprijs aan strenge regels gebonden. Elke wijn ondergaat eenmaal ook op fles ook nog een verplichte keuring door een proefcommissie. Alle wijnen van Murettes komen van druiven uit La Livinière en Siran, slechts voor de houtopgevoede 'Cuvée des Cimes' vragen zij de appellation La Livinière aan. Ze werken sinds jaar en dag zo natuurlijk mogelijk, maar eind 2010 is het dan zover, het dossier om biologische certificering te krijgen is ingediend. Als het goed is, mogen de wijnen vanaf oogst 2011 het label 'en conversion' (in omschakeling) naar biologische cultuur dragen. Wie weet kunnen ze daarmee een wat grotere markt bereiken. We hopen het van harte.

De pers over

Geroemd door Robert Parker, diverse malen hoog genoteerd in Perswijn, de Volkskrant, Wijnalmanak, de Grote Hamersma, 'Wijn van het Jaar' bij Proefschrift....