Champagne Erick de Sousa

Erick de Sousa

Werd in 1998, toen wij zijn champagnes in Nederland introduceerden, 'Het nieuwe idool van de Côte des Blancs’ genoemd in La Revue du Vin de France oftewel: de rijzende ster van de Champagne: Erick de Sousa. Inmiddels werkt Erick geheel biodynamisch, en maakt de volgende generatie zijn opwachting: dochter Charlotte, en straks ook zus Julie en broer Valentin gaan er voor zorgen dat ouders Erick en Michelle te zijner tijd het rustiger aan kunnen gaan doen, in de wetenschap dat het allemaal goed zit...

Geschiedenis

Erick de Sousa bewerkt biologisch en sinds 2000 zelfs biodynamisch zijn luttele 6 ha van merendeels oude stokken 100% Grand Cru, Avize. Want zoals hij zegt: ‘ze kunnen alles kopiëren behalve onze terroir!’ De Sousa laat de wijnen bewust de tweede (appel-melkzuurgisting) gisting ondergaan. ‘Zo heb je minder zwavel nodig en minder dosage omdat de zuren zachter zijn'. De grands crus gisten op hout (geen nieuw), gewoon zoals in de Bourgogne en zoals bij mijn voorouders….’ Resultaat: schitterende, individuele, zuivere champagnes, laag gedoseerd (3 à 6 g/l), laag van zwavel.

Ook bij de presentatie van het boek 'Champagne, De streek, de wijn, het plezier' van Gert Crum geschonken, temidden van peperdure prestige-cuvées van grote huizen. De drie belangrijkste cuvées. De ‘brut tradition’ is een geurige volronde (er zit 30% pinot noir in) doch mooi droge champagne altijd inzetbaar als er wat te vieren valt of zomaar omdat ie zo ontstellend lekker is…. De grand cru blanc de blancs is voor de echte liefhebber/wijnkenner. 100% chardonnay en afkomstig van de kalkrijke grond van 100% grand cru Avize. Strakdroog, subtiel, lang, lang. De grand cru 'caudalies’ is een superbe selectie van oude (50+, dat is uniek in de Champagne) stokken, op hout vergist en opgevoed. Kracht en elegantie gaan hier wonderbaarlijk mooi samen. Om geproefd, van genoten, te hebben. Al is het maar eens in je leven…

In sommige jaren wordt deze ook als millésimé uitgebracht. Verder nog een eenvoudige (iets te dure, vinden wij) rosé en een bijzondere Caudalies rosé. Sinds 2008 een nieuwe 100% grand cru Cuvée 3 A (Ambonnay, Ay, Avize) met 50% pinot noir. Kostbaar, wel mooi. Maar zelf gaan we toch meer voor de 100% chardonnay. Smaken verschillen. Vanaf oogst 2010 zijn de druiven eindelijk biologisch gecertificeerd (Ecocert, 'en conversion'). Vanaf 2014 mag de certificering ook op het etiket.

De pers over

Wijnboer van het jaar (Cuisine & Vins de France); ‘une petite gamme de produits remarquables de finesse et d’équilibre. Il fait désormais partie de l’élite absolue des récoltants-manipulants'.
Ster in Le Classement 2008, 2009, 2010. Bij Bettane et Desseauve (2009): 4 (vd 5) glaasjes: 'Un des viticulteurs les plus brillants de la cote des Blancs'.
Bij twintig sterrenrestaurants op de kaart in o.a. Frankrijk, Zwitserland, Belgie, Duitsland en... Nederland.
‘Champagne van het Jaar’ op concours Proefschrift 2012, in klasse tot € 50 alle grote en kleine merken achter zich latend
test gids
test bst

test gids87
test bst