Maison en Belles Lies

Pierre Fenals

Maison En Belles Lies, vondst van de allerbovenste plank.... De vins naturels, bourgognes naturels van Maison En Belles Lies, die qua stijl aan de wijnen van Ganevat doen denken, maar dan met inachtneming van de toch geheel andere expressie van chardonnay en pinot noir in de Bourgogne. En het karakter van de wijnboer: Pierre Fenals.

De totstandkoming

De Geschiedenis.... najaar 2011 eerst de 2009s thuis geproefd, die inspireerden dermate dat we onverwijld naar de Bourgogne afreisden voor nadere kennismaking met de man achter deze even onorthodoxe als geniale bourgognes. En de versie 2010 daarvan... Pierre Fenals (1948), van origine bioloog en biochemicus, maak in de jaren tachtig de ommezwaai naar de commercie, eerst in Frankrijk zelf waar hij menig winkelketen van de grond tilt later ook over de grenzen bij Nike o.a.. Hij is het brein achter de Nike Stores, die wereldwijd werden opgezet en verdient er een wel belegde boterham mee.... Volgt ommezwaai no 2: van zijn passie zijn beroep maken.... wijn. Daarbij hooglijk geïnspireerd door de antroposofische geschriften van Steiner, Haalt fluitend (niet zo gek met zijn achtergrond) zijn diploma oenologie en werkt om de finesses van het vak te leren als wijnmaker én 'vigneron' (wijngaard) bij biologisch-dynamisch werkende producenten als Trapet, Leflaive, en Giboulot.

Op 9/9/2009 richt hij zijn eigen bedrijf op, koopt (met vrienden) een kelder en vinificatieruimte in Saint-Aubin, na eerst al 2,5 ha aan akkertjes te hebben verzameld. Hij sluit contracten met kleine producenten (samen goed voor nog eens 3,5 ha aan druiven) die biologisch werken of 'in omschakeling naar biologisch' zijn.


De wijngaarden in de Hautes-Côtes, waar ook geen koper wordt gebruikt 

Pierre zelf doet het wijngaardbeheer van Deze boeren volgens de principes van de biodynamie. Hij maakt zelf de BD-preparaten, ploegt zelf, heel licht om bodem te 'openen' zonder bodemleven te veel te verstoren. De BD-preparaten worden niet met tractor maar 'lopend' over de wijngaarden verspreid.

Vinificatie

Er wordt geen enkel oenologisch product gebruikt tijdens de vinificatie, geen enzymen, gisten, stabilisatoren, zuren. Zelfs tot vlak voor de (ongeklaarde, ongefilterde) botteling geen sulfiet... Dan voegt Fénals een werkelijk minimale hoeveelheid toe, in de orde van 10-20 mg/l. Niet meer.


De kelder in de januari 2022

Vinificatie en opvoeding voor wit: Handmatig oogsten, vervoer in kleine mandjes van 20 kg, tri in de wijngaard en kelder. Pneumatisch persen, débourbage zonder toevoeging sulfiet, vergisting op roestvriij staal (aligoté) of op grote (350 l) 3 jaar oude vaten (overige wijnen), opvoeding op fijne lie zonder batonnage of toevoeging sulfiet. Vlak voor de botteling wordt de wijn pas voor het eerst overgestoken en van beetje (10-20 mg) sulfiet voorzien ter bescherming tijdens bottelen en transport. Ook de witte wijnen worden geklaard noch gefilterd.

Vinificatie en opvoeding voor rood: Handpluk, vervoer in kleine mandjes van 20 kg, tri in de wijngaard en kelder. Sommige wijnen worden geheel, andere maar ten dele ontsteeld. Gisting in open houten kuip zonder sulfiet gedurende een maancyclus, geen pigeage, alleen twee remontages ter homogenisering most. Dan zacht persen in hydraulische verticale pers. Opvoeding 14 maanden op 3 jaar oude vaten zonder sulfiet. Voor botteling wordt de wijn pas voor het eerst overgestoken en van beetje (10-20 mg) sulfiet voorzien ter bescherming tijdens ongeklaard en ongefilterd bottelen en transport. Op de opmerkelijke etiketten, zeg maar de huisstijl, het hart van de Abdij van Fontenay, monument van de Cisterciënzer orde, symbool voor de Bourgogne: devies 'ora et labora'...

Bezoek aan En Belles Lies November 2011

Een stukje in de Revue du Vin de France van september wekte onze nimmer tanende nieuwsgierigheid. Nieuw domein in de Bourgogne, natuurwijnen? En lekker… Gelijk monsters aangevraagd, en na deze geproefd te hebben, spoorslags naar de Bourgogne gegaan. De ervaring leert dat het zaak is niet te dralen in zo’n geval.


Vlnr: Paul, Pierre, Job en Marc


Het hele gamma

Vimeo - Video van Dries Meddens

Kijk hier de Vimeo

FotosMarc Collard (r) en Pierre Fénals, januari 2022

Percelen

Percelen 'wit' in eigendom: Aligoté: wijngaarden langs de weg van La Rochepot naar Saint aubin. ‘Terres blanches’, sterk kalkhoudend met kiezels en fossielen. 30 are, beplant sinds 1980 met Aligoté. Wordt sinds 2008 biologisch bewerkt. Côte de Beaune: Op de hellingen boven Beaune, kalkhoudende klei, net onder het bos. 18 ares beplant (1960) met chardonnay ‘sélection massale’. Wijngaard is biologisch gecertificeerd en wordt nu biodynamisch bewerkt.
Wit van gekochte druiven:
Bourgogne blanc: stokken in de gemeente Puligny, ‘selection’ massale geplant in 1960. ‘Terres blanches’: mergel met klei en kiezels. 40 are. Wordt sinds 2008 biologisch bewerkt. Monthelie: Kalkhoudende klei met kiezel. Beplant in 1960 met chardonnay ‘selection massale’. Oppervlakte is 25 are. Wordt sinds 2008 biologisch verbouwd. Santenay, Santenay Saunières. En sinds oogst 2012 een (met paard bewerkt) lapje (oude stokken in hart van) Corton-Charlemagne.
Percelen 'rood' in eigendom:
Passtetoutgrains, Hautes Côte de Beaune, Maranges ‘Le Saugeot’, Maragnes ‘Clos Roussots PC.’
Rood van gekochte druiven:
Aloxe-Corton ‘Les Caillettes’ : wijngaard bij het het dorp Aloxe, rode klei met rond en platte kiezels. 27 ares beplant in 1970 met Pinot Noir ‘sélection massale’. Wordt sinds 2008 biologisch bewerkt.. Beaune Grèves PC: Halfverwege de helling op rode kiezelhoudende kleigrond. 27 are, beplant in 1970 met Pinot Noir selection massale. En sinds 2012 stukje met paard bewerkt Corton Grand Cru, 50+ oude stokken in perceel Perrières.