Domaine Jacques Carillon

Jacques Carillon

De kelders van Jacques Carillon bevinden zich midden in het dorp Puligny-Montrachet zelf. Tot 2010 heette het domein Domaine Carillon & Fils (vignerons depuis 1520...). Maar wegen van Jacques en broer François, die zorgde voor de wijngaarden, scheidden zich in 2010 omdat beider echtgenotes niet langer door een deur konden... Wijngaarden werden verdeeld. Vader Louis (Lou-Lou) heeft nu twee kelders om in de gaten te houden ....

De wijnmaker

Jacques Carillon, al weer bijna 20 jaar de wijnmaker, streeft ernaar wijnen te maken die elegant zijn, en diepgang en finesse hebben. Ook wil hij dat de wijnen voldoende zuren hebben om goed te kunnen ouderen. Geen krachtpatsers overgoten met een vette vanillesaus van nieuw hout, maar eerder discrete wijnen waarin het karakter van de wijngaard en jaar tot uitdrukking komen. U kunt de wijnen (maar dan voor ‘iets’ andere prijzen) ook aantreffen op de kaart van sterrenrestaurants als Bocuse, George V, Blanc, Lameloise, Troisgros… In Nederland: de Leest in Vaassen, de Librije.

 

In het totaal heeft Jacques nu (na 2010) ruim 6 ha hectares wijngaard (lutte raisonnée). Bij Carillon overtreft de vraag het aanbod. De prijzen zijn eigenlijk niet echt leuk meer. Maar...... redelijk vergeleken met die van de andere tenoren van het dorp. Wij mogen elk jaar wat van de volgende wijnen verkopen:

Puligny-Montrachet (3 ha)
De wijngaarden zijn verdeeld over verschillende percelen: Corvée des Vignes, La Rousselle, Les Reuchaux, Les Nosroyes, Au Paupillot, Derrière la Velle, Les Boudrières, Brelance, Les Enseignères, Les Aubues, Les Tremblots. Uiteindelijk wordt er één wijn van gemaakt. Misschien door de diversiteit aan akkers: een puligny ten voeten uit. Fijn, elegant, lang.

Puligny-Montrachet Premier Cru Les Champs-Canet (0,55 ha)
Zeer arme sterk kalkhoudende grond met veel kiezels. De wijn is wat zacht en soepel en ontwikkeld zich relatief wat sneller. Hoge finesse.

Puligny-Montrachet Premier Cru Les Perrières (0,42 ha)
Mergel en kiezelrijk, door klei en kalk hebben de wijnen vet. De wijnen zijn krachtig, mineralig en hebben wat hardere aroma’s dan de Champ Canet en Combettes (nu bij domein Francois). Ze ontwikkelen zicht wat langzamer.

Bienvenues-Bâtard-Montrachet (0,11 ha dwz 2,5 à 3 vaten per jaar……)
Kalkbodem met veel kiezels. Ongenaakbaar in zijn jeugd, fantastisch ouderend. Echt grand.

De puligny-montrachet villages is bij ons soms nog beperkt beschikbaar. Voor de Perrières, Champs Canet en zeker de Bienvenues-Bâtard-Montrachet, bestaat een wachtlijst.

De pers over

Regelmatig geroemd en besproken in/door oa Bettane, Clive Coates, Guide des Sommeliers, Parker, Wine Spectator.....etc etc

Proeven oogst 2013 vlnr: Jacques Carillon, Tjitske Brouwer en Marc Collard