Domaine de la Bonne Tonne

Monique et Marcel Grillet

Januari 2018 verrassende ‘overall winnaar’ van het derde Concours Beaujolais Pays-Bas, 2015 morgon 'les charmes' van La Bonne Tonne. Een verlegen jongeman komt in stuntelig Engels het aan onze stand (op Wine Professional) verderop, vertellen. Hij – Thomas Agatensi – is de wijnmaker en vraagt of wij -als importeur van zijn held Ganevat- soms geïnteresseerd zijn: de wijn wordt nog niet geïmporteerd.

Vondst in morgon: La Bonne Tonne

Januari 2018, Amsterdam. Op het derde Concours Beaujolais Pays-Bas blijkt de verrassende ‘overall winnaar’ een outsider: 2015 morgon ‘les charmes’ van La Bonne Tonne. Een verlegen jongeman komt het in stuntelig Engels aan onze stand (op de Wine Professional in de RAI) verderop, vertellen. Hij - Thomas Agatensi - is de wijnmaker en vraagt of wij –als importeur van zijn held Ganevat- niet geïnteresseerd zouden kunnen zijn: de wijn wordt nog niet geïmporteerd… Het is druk op de stand, we praten wat, proeven samen de wijnen van Ganevat en de Bartoli, en spreken af elkaar eind van de maand in Frankrijk te zien om nader kennis te maken, het gamma te proeven. En dat doen we. Jeetje, wát een wijnen: elegantie, mineraliteit, finesse, natuurlijkheid en diepgang van oude stokken.

De wijnen dan, de práchtige wijnen

Domaine de La Bonne Tonne (Morgon) van nestor Marcel Grillet wordt geleid door zoon Aurélien en schoonzoon Thomas. De kleine 6ha (voorheen 15ha, meeste ging in bulk naar Duboeuf) worden biodynamisch en met het paard bewerkt. Natuurlijke vinificatie zonder sulfiet (alleen een drup na de tweede gisting) en opvoeding op grote oude houten vaten (bonnes tonnes...). De wijnen dan, de práchtige wijnen: 2015 Morgon Les Charmes (winnaar concours) komt van graniet: een bevallig zachte, ietwat mollige morgon. Een jonge blom, koket in al haar charmes. Versie 2016 is energieker, speelser, meer eigengereid. De 2016 Morgon Côte du Py, officieuze grand cru Beaujolais, (70-80 jarige stokken, blauwe leisteen) is meer ingetogen, heeft inner beauty, hoeft niet te charmeren of koketteren, dat gaat vanzelf. Energie, diep fruit, achteloze verfijning, lengte. Klasse.

Oui oui, die Côte de Py

April 2018: Oui oui, die Côte du Py
De meest gereputeerde wijngaard van de Beaujolais: la Côte du Py, een grand cru (285 ha), binnen cru (1100 ha) Morgon, door zo’n 170 wijnboeren bewerkt… Maar dat doet niet iedereen op dezelfde manier… Van ‘ouderwets’ chemisch onkruid, insecten en ziektes bestrijden en kunstmest gebruiken, tot het biodynamisch werken met kruidenpreparaten en de wijngaard ploegen met het paard. Lees verder

En over Bonne Tonne

Mooi, informatief stuk stuk over het domein op de fijne blog Wine Terroirs: lees verder