De filosofie van Vinoblesse

Pratend, proevend, noterend

In de kelder bij Jacques Carillon: pratend, proevend, noterend. (juli 2014)

Ware wijn is het gebotteld verhaal van druiven, hun geboortegrond en van de wijnboer die ze van de koude in december tot en met de hitte van augustus heeft verzorgd. En hopend op  goedgezinde weergoden in september of oktober is gaan plukken, in het besef dat hij elk jaar maar één kans krijgt om van zijn druiven wijn te maken. 

Genoeg anonieme standaardwijnen op deze wereld, deze hebben een zuurtje, een zoetje en ruiken naar snoep, fruitsalade of hout. Op hun best technisch correcte maar per definitie ziel- en vreugdeloze industrieproducten. Het zijn posters, kopieën. Wij van Vinoblesse, Marc Collard en Tjitske Brouwer,  zijn minstens tien keer per jaar op wijnpad, op zoek naar de originelen: authentieke, natuurlijke wijnen. Keldertrap af, keldertrap op, glas vol, glas leeg. Pratend, proevend, noterend. Auto in, auto uit. Alleen om na negenennegentig matige wijnen bij nummer honderd ‘t hart plots sneller te voelen kloppen. 

Wij dringen er bij onze leveranciers op aan om zo natuurlijk mogelijk te werken. De meeste wijnen in het assortiment zijn biologisch of biodynamisch gecertificeerd. Een goede wijn haalt zijn smaak, typiciteit uit de bodem. Deze moet dan wel leven en niet door kunstmest, pesticiden en insecticiden, de Sahara gelijk zijn geworden. Daarbij dient er ook in de kelder wijn- en consumentvriendelijk worden gewerkt. Dat impliceert afzien van gisten uit de aromafabriek, enzymen, toegevoegde zuren, tannines en stabilisatoren. Wat zoeken wij, naast een vlekkeloze kwaliteit, in een wijn? Karakter en een verhaal. Ontspanning en plezier. En: een hoge drinkbaarheidsfactor. Dat wil zeggen niet te zwaar, niet door hout gedomineerd en laag van sulfiet. Een goede wijn lest de dorst en wekt die niet op…

Maar: smaak is en blijft persoonlijk, de schoonheid van een wijn laat zich niet vatten in analyses, moleculen, symbolen, sterren en verklaringen achteraf, net zo min als die van muziek of een roman. Zoals Vincent Dauvissat (Chablis) -wellicht wat kriegel van al het gevraag altijd- ons smeekte niet álles willen te begrijpen: ‘’le vin a un côté mystérieux, il faut savoir l’admirer.’’ Allesandro Dettori (Sardinië) is nog duidelijker: ‘‘sorry, we don’t follow the market, we produce wines we like, wine from our culture. They are what they are, not what you want them to be.”  Nooit vergeten: wijn is er om van te genieten. En om te drinken…. Proost.