2021 Dão Branco
Casa de Mouraz

2021 Dão Branco

Dão

Verademend 'anders' wit.... ! Al lekker open deze zojuist (april) gebottelde 2021 met citrus, peer, handje groene kruiden. Opwekkend, zachtfris, mineralig (denk aan chablis...), puur en rustig. Zo te proeven: erg fijn jaar hier... Van o.a malvasia-fina, bical, cerceal-branco, encruzado, alvarinho, en  nog wat obscure regionale, soms zelfs lokale druiven


Voor wie het nog niet weet: Mouraz werd eind oktober 2017, paar weken na na de oogst zwaar getroffen door bosbrand. Sara: “de helft van de wijngaarden, het ouderlijk huis van Antonio en een groot gedeelte van de opslag is in rook opgegaan. De enige plek die gespaard is gebleven is de wijnkelder. Gelukkig is er niemand van ons gezin getroffen! We zijn het meest geholpen als de mensen in onze wijnen blijven geloven, ze blijven kopen en blijven drinken.” Doen we!


DGH over de 2020: 9,5 punten, sterwijn:
Huh? Chablis uit Portugal? Nee, natuurlijk niet, maar je zou het haast wel denken. In de verrassend koele, groene Portugese heuvels rondom het voormalig klooster van Mouraz bewerken Sara en António hun autochtone allegaartje aan druiven biodynamisch. De vriendelijke knuffelboeren horen met celebrity collega's als Leflaive en Bize-Leroy tot de fameuze Renaissance des Appellations. Dat vertaalt zich in energie, bij de boeren en in de wijn. Chablis achtig dus van het traditionele Dauvissat soort. Strak kalkerig, limoen, kruidig, intens, maar ook schoon zacht en vriendelijk, compleet in lijn met andere voorjaarswijnen van importeur Vinoblesse. Eigenzinnig en innemend. 


Status: Te bestellen

€ 13,95Voeg toe aan
mijn bestelling
Kenmerken
Code 43821
Aantal flessen per doos 6
Biologisch Certificaat Ecocert
Wijntype Wit
Smaaktype Droog en krachtig
Soort Teelt Biologisch-Dynamisch
Sulfiet Sulfiet laag
Alcohol percentage 12,6 - 14%
Herkomst DOC Dão
Op dronk Nu-2026
Geschikt voor veganisten Ja
Druiven malvasia-fina, bical, cerceal-branco, encruzado, alvarinho en nog een paar
Vinificatie Rijping op fijne lie voor 3 maanden
Terroir Graniet bodem op 300 meter hoogte
Bewaaradvies 2-5 jaar na oogst
Culinaire combinatie Bij stevige vissoorten, groente gerechten ( Arabisch gekruid), pasta met pesto, stokvis
Bijzonderheden Druifeigen gisten en spontane vergisting
Alternatieven