Coteaux du Lyonnais, Traboules 2018
Clusel-Roch

Coteaux du Lyonnais, Traboules 2018

Beaujolais

Grond, druiven in Côte-Rôtie? Niet te betalen voor jonkies, dus zoekt Guillaume Clusel, zoon van Gilbert Clusel en Brigitte Roch, het hogerop, iets ten zuiden van Lyon. Druif voor rood: gamay. Expositie, bodem en vinificatie à la côte-rôtie. Cultuur is bio, dat spreekt. Coup de coeur Revue du Vin de France: ‘un niveau rarement vu dans cette appellation’. 2018 Coteaux Lyonnais Rouge Traboules van gamay,  gemaakt als syrah. Krokant, warmfris, slank, ladingen fruit: framboos, zwarte kers, pepertje. Hamersma: ‘Drinkt u maar, slempt u maar’.
N.B. in 2018 geen bio op etiket, want van deels gekochte druiven, was noodzakelijk nadat voorjaarsvorst en hagel de oogst meer dan halveerde.


Nicolaas Klei in Elsevier 15 februari 2020: Rond Lyon zelf wordt ook wat wijn gemaakt. De ouders van Guillaume Clusel maken in de Noordelijke Rhône van druif syrah de zeer vermaarde côte-rôtie, zelf koos hij voor de gamaydruiven van Beaujolais en omgeving. Om precies te zijn: van de op Côte-Rôtie lijkende bodem van de Lyonnais. Zijn wijn doet denken aan de beste beaujolais, vol fruit en plezier, maar fermer, donkerder en krachtiger van inborst. Je proeft dat Guillaume syrah in het bloed heeft. Een klassieker in de dop....


Ook op prachtige Magnums verkrijgbaar in Baarn....

9- DGH 2018 (over de 2015): Rood gemaakt door Guillaume Clusel. Die kreeg Côte-Rôtie met de paplepel ingegoten. En geen kinderbescherming die ingreep. Pa en ma wisten wel wat zij deden: toonaangevende producenten van deze Syrah-sensatie. Voor zoonlief waren de prijzen in deze appellation echter te hoog gegrepen. Hij ging aan de slag in Coteaux du Lyonnais, net ten zuiden van Lyon, en plantte gamay aan. Vinificeren deed hij bij pa en ma in de kelder, en op de Syrah-manier. En dan kun je klaarblijkelijk zomaar erg lekkere wijn krijgen met een hoog glouglou-gehalte. Drinkt u maar. Slempt u maar. Spaar uw dorst niet. Rood fruit met een montere kijk op het leven. Schooierend, baltsend en spieren ballend. Zon aan boord. Schaduwtje binnen handbereik. Het zal door de traboules komen, de 16e-eeuwse overdekte steegjes in Lyon. De 2015 proefde ik ook vorig jaar en stemt mij opnieuw ontzettend vrolijk. Een ontwapenende wijn.

9 DGH 2019 (over de 2016): Drinkt u maar. Slempt u maar. Spaar uw dorst niet. Rood fruit met een montere kijk op het leven. Schooierend, baltsend en spieren ballend. Zon aan boord. Schaduwtje binnen handbereik. Het zal door de traboules komen, de 16e-eeuwse overdekte steegjes in Lyon.

Status: Uitverkocht

€ 12,50

Kenmerken
Code 42518
Aantal flessen per doos 6
Biologisch Certificaat Geen certificaat
Wijntype Rood
Smaaktype Elegant, op het fruit
Soort Teelt Biologisch
Sulfiet Sulfiet minimaal
Alcohol percentage < 12,6%
Herkomst Coteaux du Lyonnais A.O.C.
Op dronk Nu-2022
Druiven Gamay
Vinificatie klassieke vinificatie dus geen macération carbonique! rijping op RVS
Terroir Zuid-oost hellinge van zandsteen en keien
Bewaaradvies Nu-2023
Culinaire combinatie Charcuterie Lyonnaise, bbq en geitenkaas
Bijzonderheden Druifeigen gisten, geklaard met kippeneiwit, normaal biologisch certicaat, alleen in 2018, 2019 niet.
Alternatieven